Matovič považuje zdanenie Slovnaftu za spravodlivé. Podľa Viskupiča to je štátne výpalníctvo

ta3
23.3.2023 21:25

Solidárny príspevok sa zrazu zmenil na vojnovú daň. Zdanenie nadmerného zisku Slovnaftu sa zvýšilo na 70 % a Igor Matovič sa teší, že bude mať na 500-eurové odmeny pre občanov za účasť na voľbách. Slovnaft sa vyhráža medzinárodnou arbitrážou. Čo získame a čo môžeme stratiť pri zdanení nadmerných ziskov z ruskej ropy? Hosťami relácie Téma dňa boli Igor Matovič (OĽaNO) a Marián Viskupič (SaS).

tema_dna_140.jpg
TA3

500 eur za voľby

Viskupič považuje 500 eur za hlasovanie vo voľbách za volebnú korupciu. „Takýto výdavok si slovenské verejné financie nevedia dovoliť,“ skonštatoval. Podľa neho by boli tieto peniaze splácané príliš neskoro na voľby v septembri. Tvrdí, že Slovensko si musí požičať až 13 miliárd, avšak, uviedol, že si budeme môcť požičať maximálne osem a pol miliardy v tomto roku. „Našťastie je nejaká hotovostná rezerva a Slovensko bude teda schopné byť tento rok financované,“ uviedol a doplnil o príspevku za voľby, že „ak tam pribudne ďalších 1,7 miliardy výdavkov, tak som zvedavý, ako to zaplatíme.“ Takýto akt označil za hazard s platobnou schopnosťou Slovenska.

Matovič argumentuje, že podľa štatistiky Eurostatu Slovensko vyčlenilo, keď bol ministrom financií, najviac financií na pomoc ľuďom v energetickej kríze. „Niečo viac ako 9 percent HDP,“ uviedol. Preto chce použiť 500 miliónov eur, ktoré majú byť podľa EÚ určené na boj s krízou, na príspevok za účasti na voľbách. Matovič odmieta, že tento príspevok je volebná korupcia. „Zdanenie je spravodlivé a solidárne, naozaj bohatým brať, chudobným dávať,“ dodal.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok