Matovič považuje zdanenie Slovnaftu za spravodlivé. Podľa Viskupiča to je štátne výpalníctvo

ta3
23.3.2023 21:25

Solidárny príspevok sa zrazu zmenil na vojnovú daň. Zdanenie nadmerného zisku Slovnaftu sa zvýšilo na 70 % a Igor Matovič sa teší, že bude mať na 500-eurové odmeny pre občanov za účasť na voľbách. Slovnaft sa vyhráža medzinárodnou arbitrážou. Čo získame a čo môžeme stratiť pri zdanení nadmerných ziskov z ruskej ropy? Hosťami relácie Téma dňa boli Igor Matovič (OĽaNO) a Marián Viskupič (SaS).

tema_dna_140.jpg
TA3

„EÚ potvrdila, že je možné mimoriadne zdaniť producentov energií,“ uviedol Marián Viskupič, predseda Výboru NR SR pre financie a rozpočet. Upozornil však, že Únia nastavila minimálnu sadzbu na 33 percent. „Slovensko sa v minulom roku rozhodlo pre 55 percentnú sadzbu,“ pokračoval. Avšak, európske nariadenie podľa Viskupiča uvádza, že zdroje, ktoré boli získané takýmto zdanením by mali byť použité len v súvislosti s energetickou krízou a pomoci firmám. „Vždy je miera, 70 percent alebo navrhovaných 90 percent považujem za štátne výpalníctvo,“ dodal.

Igor Matovič, predseda strany OĽaNO považuje za dôležité, že návrh na zdanenie nadmerného zisku nepodporili strany Smer a Hlas. „Robert Fico a Peter Pellegrini hovoria, že chcú zdaniť bohatých a dávať chudobným,“ poukázal na rozdiel. Ďalej obvinil aj strany Republika, ĽSNS a SaS. „Tieto strany bojovali proti tomu, aby sme zdanili jednu bohatú firmu,“ argumentoval Matovič. „Chránili zbohatlíkov, oligarchov a bojovali proti ľuďom,“ doplnil.

Presiahol Matovič mieru?

„Nie je to o tom, že nemá byť žiadny príspevok, je to o miere,“ myslí si Viskupič. Podľa neho nie je dôvod, aby Slovnaft, ktorý má mať tento rok ťažší ako minulý, mal ešte vyššiu mieru zdanenia. „Tu nejde o to, či by sme nechali celý zisk Slovnaftu, lebo to tak nie je, vedeli by sme si aj tento rok predstaviť 55 percent,“ pokračoval Viskupič. Zdôraznil, že treba dbať aj na to, aby mal Slovnaft aspoň nejakú budúcnosť. „Slovensko potrebuje Slovnaft a potrebuje jeho produkciu,“ povedal.

„Je jedno ako to nazveme, stále je to zdanenie mimoriadneho zisku,“ uviedol Matovič. Myslí si, že na Slovensku pre vojnu ľudia trpia, a že Slovnaft má pre vojnu "hody". Matovič obvinil stranu SaS, že bráni práva bohatých ľudí. „SaS minulý rok zabránila vyššiemu zdaneniu Slovnaftu, a tak mu de facto darovali 300 miliónov eur, čo je viac ako potrebujú na konverziu ropy, vyhlásil. Podľa Matoviča Slovnaft nakupuje lacnú ruskú ropu, ktorú potom predáva na Slovensku za európske ceny. „Preto je to spravodlivé zdaniť, zobrať a použiť v prospech Slovákov,“ dodal.

Hosťami druhej časti relácie Téma dňa bol Samuel Vlčan, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, hosťom tretej časti relácie bol Patrick Linhart, poslanec NR SR. Celú reláciu nájdete v archíve.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok