Od stánkov s hotdogmi po vojnu na Ukrajine. Kto bol šéf vagnerovcov Prigožin?

ta3/Samuel Drozda
28.3.2023 00:00

Jevgenij Prigožin sa v minulosti ukázal ako kľúčový hráč ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý viedol do boja na najdôležitejších frontoch žoldniersku skupinu vagnerovci. Bol známy ako zločinec, podnikateľ a napokon rebel, ktorý verboval ruských väzňov, ovplyvňoval americké voľby a dokonca zamieril aj na samotnú Moskvu. Kto bol takzvaný Putinov kuchár Prigožin?

Šéf Vagnerovej skupiny kritizoval bohatých Rusov za to, že nepomáhajú vo vojne
AP

Vagnerovci boli minulý rok opäť raz obvinení zo zabitia muža kladivom. Podozrievali ho, že skupinu na Ukrajine "zradil". Prigožin označil neoverené zábery z brutálnej vraždy ako "psiu smrť pre psa". Po tom, čo poslanci Európskeho parlamentu vyzvali, aby bola žoldnierska skupina označená za teroristickú, Prigožin uviedol, že politikom z EP poslal krvavé kladivo. Roky popieral existenciu puta medzi ním a Vagnerovcami natoľko, že dokonca žaloval ľudí, ktorí to naznačovali. V septembri 2022 sa však priznal, že skupinu založil v roku 2014.

Internet, voľby a manipulácia

Prigožina obviňovali, že stál za tzv. "trolími farmami", ktoré využívali účty na sociálnych sieťach na šírenie prokremeľských názorov a propagandy. Takéto úsilie viedla Internetová výskumná agentúra (IRA) so sídlom v Petrohrade, ktorá sa preslávila zásahmi do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Bývalý riaditeľ FBI Robert Mueller počas vyšetrovania dospel k záveru, že IRA viedla na sociálnych sieťach kampaň, ktorej cieľom bolo vyvolať politické a sociálne nezhody v USA. Neskôr sa z toho vyvinula operácia na podporu Donalda Trumpa a na diskreditovanie jeho oponentky Hillary Clintonovej, uvádzala Muellerova správa.

USA na IRA a Prigožina uvalili sankcie za zasahovanie do prezidentských volieb v roku 2016 a za následný pokus o zasahovanie do volieb do Snemovne reprezentantov USA v roku 2018. Ukrajina bola jeho ďalším hlavným cieľom dezinformačných kampaní agentúry a podľa Spojeného kráľovstva "internetoví vojaci", ktorých Británia podozrieva z prepojenia na Prigožina, kyberneticky zaútočili na viacero krajín vrátane Spojeného kráľovstva, Južnej Afriky a Indie. Rovnako ako v prípade Vagnerovcov, Prigožin sa vo februári 2023 priznal, že "vymyslel, vytvoril a viedol" IRA.

Vojna na Ukrajine

Prigožin pred inváziou na Ukrajinu nevystupoval na verejnosti. Mesiace neúspešnej vojenskej kampane však ukázali, že jeho služby boli opäť žiadané. Po rokoch popierania, že Vagnerovci vôbec existovali, 27. júla 2022 Kremľom kontrolované médiá zrazu priznali, že skupina bojuje vo východnej Ukrajine. Prigožin vtedy začal dokonca zverejňovať videá na sociálnych sieťach, v ktorých sa chválil úspechmi svojej žoldnierskej skupiny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok