Od stánkov s hotdogmi po vojnu na Ukrajine. Kto bol šéf vagnerovcov Prigožin?

ta3/Samuel Drozda
28.3.2023 00:00

Jevgenij Prigožin sa v minulosti ukázal ako kľúčový hráč ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý viedol do boja na najdôležitejších frontoch žoldniersku skupinu vagnerovci. Bol známy ako zločinec, podnikateľ a napokon rebel, ktorý verboval ruských väzňov, ovplyvňoval americké voľby a dokonca zamieril aj na samotnú Moskvu. Kto bol takzvaný Putinov kuchár Prigožin?

Šéf Vagnerovej skupiny kritizoval bohatých Rusov za to, že nepomáhajú vo vojne
AP

Čoskoro sa však ukázalo, že vzťahy Prigožina s ruskou armádou sú napäté. Šéf Vagnerovcov opakovane kritizoval ruské armádne velenie, a tvrdil, že ruské ministerstvo obrany odmietalo poslať skupine muníciu. Šéfa rezortu obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova dokonca obvinil zo zrady. 

Po tom, čo na Ukrajine umreli desiatky tisíc ruských vojakov, Prigožinovi umožnili, aby robil nábory vo väzniciach. V jednom zo zverejnených videí bolo počuť jeho prejav k väzňom. "Máte niekoho iného, kto vás môže dostať z tohto väzenia, ak máte ešte 10 rokov trest? Boh a Alah môžu, ale v truhle. Ja vás môžem odtiaľto dostať živých. Ale nie vždy vás privediem naspäť živých." Prigožinove vzťahy s ministerstvom obrany sa natoľko zhoršili, že začiatkom roka 2023 mu bolo zakázané verbovať ďalších väzňov.

Významný zvrat však nastal iba tento týždeň, keď Prigožin v rozhovore odmietol základné tvrdenia Moskvy o vojne na Ukrajine. Uviedol, že Rusko bojuje len s Ukrajinou a rusofóbnymi žoldniermi a nie s NATO. Prigožin si myslel, že ruským predstaviteľom muselo byť jasné, že NATO vojensky podporí Ukrajinu. "Bolo by smiešne domnievať sa, že keď sa Rusko rozhodlo podniknúť na Ukrajine špeciálnu vojenskú operáciu, tak by NATO nepomohlo Ukrajine," vyhlásil. Takisto spochybnil aj tvrdenia ohľadom denacifikácie Ukrajiny, keďže podľa neho Rusko nemalo žiadne dôkazy o tom, že na Ukrajine sú nacisti. 

Adresoval to aj ruským médiám, vyzval ich, aby prestali podceňovať ukrajinskú armádu. Podľa portálu novinky.cz však existovala možnosť, že Prigožin chcel takouto cestou získať dodávky munície a posily pre svoju žoldniersku skupinu. Šéf Vagnerovcov dokonca priznal, že ruskí vojaci bojujú spolu s Čečencami pri Bilohorivke, a následne vyzval Rusov, aby vstúpili do radov Vagnerovcov a aj do regulárnej armády, čo sa ešte nikdy nestalo.

Ideálny kandidát?

Prečo však Kremeľ potreboval niekoho, ako bol Prigožin? Jedným z hlavných dôvodov bol tzv. "hodnoverné popieranie", čo umožňuje ruskej vláde popierať účasť na citlivých operáciách. 

Prečo bol Prigožin v tejto úlohe? Podľa novinára Iľju Žeguleva, ktorý podrobne študoval Prigožinovu minulosť, existuje viacero dôvodov. "Nikdy neodmietol robiť špinavé činy. Nemal ako stratiť svoju povesť," argumentoval Žegulev. Ďalším dôvodom bola Prigožinova minulosť, dodáva novinár. "Putin nemá rád ľudí s bezchybne čistou minulosťou, pretože sú ťažko ovládateľní. Z tohto pohľadu bol Prigožin ideálnym kandidátom."

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok