ROZHOVOR: Putin je politik hitlerovského typu. Chcel by obnoviť Sovietsky zväz, hovorí Mesežnikov

ta3/Nicolette Ftáčková
27.3.2023 00:00

Vladimir Putin je pri moci viac ako 20 rokov, čo mu spôsobuje skreslený pohľad o svete a jeho vládnutí. Medzinárodný súd v Haagu však vydal na Putina zatykač pre vojnové zločiny na Ukrajine. Existuje reálna šanca, že sa postaví pred súd? A mohol by sa konflikt presunúť aj za hranice Ukrajiny? Pýtali sme sa politológa Grigorija Mesežnikova.

ROZHOVOR: Putin je politik hitlerovského typu. Chcel by obnoviť Sovietsky zväz, hovorí Mesežnikov
TASR - Jakub Kotian

V rozhovore sa dozviete:

  • či by Putin mohol využívať dvojníkov,
  • ako by reagovali jeho prívrženci a Rusi, keby zomrel,
  • ako sa zmenil jeho obraz v priebehu rokov,
  • aká je šanca, že sa Putin postaví pred súd v Haagu,
  • aké silné je spojenectvo Ruska a Číny.

Britská spravodajská služba uviedla vlani v máji, že Putin by mohol byť údajne mŕtvy a na verejnosti vystupujú jeho dvojníci. Do akej miery by mohla byť táto informácia pravdivá? 

To boli len nepotvrdené špekulácie, ktoré boli zverejnené v médiách. Putin je doteraz živý a zdravý. Objavujú sa občas úvahy, že má dvojníkov, nepovažujem to však za reálne, hoci úplne sa to vylúčiť nedá. Je to človek, ktorý pochádza z prostredia tajných služieb, kde sa používajú rôzne klamlivé metódy. Putin je veľmi dobre chránený a bola to špekulácia, ktorá sa nepotvrdila.

Ak by teoreticky nastala takáto situácia a dlhoročný vodca Ruska by umrel, čo by nastalo v krajine? Ako by reagovali a konali jeho kremeľskí prívrženci?

Myslím si, že by to bola situácia podobná tej, keď zomrel Stalin v roku 1953. Súčasný režim v Rusku nie je demokratický, navyše, krajina je vo vojne. Ak by však Putin zomrel prirodzene, predpokladám, že by v prvom rade došlo k súťaži medzi členmi v jeho skupine o to, kto by prevzal moc. Jeho terajší prívrženci by zvalili na neho všetku zodpovednosť za to, čo sa práve odohráva a snažili by sa ukončiť vojnu. Vyslali by do USA delegáciu, ktorá by požiadala Západ o milosť pre Rusko.

Putin je v Rusku len tolerovaný

Aká by bola, naopak, podľa vás reakcia ruských občanov? Ako ho tam teraz vníma väčšina obyvateľstva?

Ruskí občania by, samozrejme, akceptovali stav, že líder krajiny zomrel. Myslím si, že proputinovská propaganda by rýchlo prestala. Začali by odhaľovať jeho skutočné či domnelé prešľapy. Ruské obyvateľstvo by akceptovalo akýkoľvek stav, pretože tam už dlhšie vládne politická apatia. Prejavov ľútosti by sme sa však nedočkali. Aktuálne ho akceptujú ako súčasného lídra, istá časť občanov, tá radikálnejšia, ho vášnivo podporuje.

Ako sa zmenil obraz Putina v priebehu rokov v jeho domovskej krajine?

Putin je pri moci už viac ako 20 rokov. Pôvodne bol ruskými občanmi vnímaný nádejne, keďže jeho predchodca, Boris Jeľcin, nemal dobrý imidž. Bol spájaný s rôznymi excesmi, hoci prispel významnou mierou k tomu, že sa Rusko začalo uberať slobodnejším smerom. Spočiatku bol Putin dynamický, hovoril o tom, ako by Rusko malo byť pevnejšou súčasťou sveta a prikláňal sa k spolupráci so Západom. Keďže je však odchovancom tajných služieb, nič iné sa od neho ani nedalo čakať, ako to, že začne uplatňovať svoju "expertízu" v praxi. Postupne začal konsolidovať svoju moc, krajina je momentálne vo vojne, do ktorej ju zatiahol svojím zločinným rozhodnutím.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok