ROZHOVOR: Putin je politik hitlerovského typu. Chcel by obnoviť Sovietsky zväz, hovorí Mesežnikov

ta3/Nicolette Ftáčková
27.3.2023 00:00

Vladimir Putin je pri moci viac ako 20 rokov, čo mu spôsobuje skreslený pohľad o svete a jeho vládnutí. Medzinárodný súd v Haagu však vydal na Putina zatykač pre vojnové zločiny na Ukrajine. Existuje reálna šanca, že sa postaví pred súd? A mohol by sa konflikt presunúť aj za hranice Ukrajiny? Pýtali sme sa politológa Grigorija Mesežnikova.

ROZHOVOR: Putin je politik hitlerovského typu. Chcel by obnoviť Sovietsky zväz, hovorí Mesežnikov
TASR - Jakub Kotian

Prečo si ho potom Rusi znovu zvolili? 

Ľudia v Rusku podľa prieskumov nie sú spokojní so všeobecným vývojom krajiny. To, že značná časť obyvateľstva vojnu podporuje, alebo minimálne toleruje neznamená, že pozitívne hodnotia celkové smerovanie spoločnosti, v ktorej žijú. Putin stratil veľa zo svojej pôvodnej podpory a zadupal akékoľvek možnosti alternatívnej politiky. S výnimkou prvých prezidentských volieb, ktoré vyhral, kde mal nejakú konkurenciu, v žiadnych iných nebol reálne zvolený s dodržaním demokratických pravidiel volebného procesu. Na jednej strane, nemal konkurentov, a ak áno, tak ich vopred odstavovali alebo fyzicky likvidovali. Volebné výsledky boli na mnohých miestach zmanipulované či sfalšované, preto by som ich nepovažoval za dôveryhodný indikátor podpory Putina, ktorý je vo svojej krajine de facto len tolerovaný. 

Navyše, v nedemokratickej spoločnosti vám prieskumy verejnej mienky o dôveryhodnosti či popularite najvyššieho predstaviteľa nikdy nedajú reálny obraz. Ľudia odpovedajú s vedomím toho, že môžu byť za vyjadrenia opačného názoru trestaní.

Číne vojna nevyhovuje

Medzinárodný súd v Haagu vydal na Putina zatykač pre vojnové zločiny na Ukrajine. Je však reálna šanca, že sa postaví pred súd?

Tá šanca je ozaj minimálna, aj keď podľa dostupných informácií, samotný Kremeľ to prekvapilo. Samozrejme, nepočítajú s tým, že Putin bude súdený počas svojho života v Haagu, ak nedôjde k nejakým dramatickým udalostiam v samotnej Moskve. Predsa len, Kremeľ bol znepokojený, pretože ruský prezident nemôže cestovať do krajín, ktoré sú signatármi Rímskeho štatútu o Medzinárodnom trestnom súde. Chcú sa teda vyhnúť tomu, aby bol mimo Ruska zadržaný a doručený do Haagu. Treba to brať tak, že teoretická možnosť zadržania existuje, ale je to veľmi málo pravdepodobné.

Svet spozornel aj počas nedávnej návštevy čínskeho prezidenta v Rusku. Myslíte si, že sa Čína aktívne zapojí do vojny a bude Rusko podporovať aj finančne alebo zbraňami, ako to robí NATO na opačnej strane barikády? 

Čína, samozrejme, Rusko podporuje. Čína očakávala, že Rusko zvíťazí a aj by to privítala. Lenže, to sa nestalo, a vojna vytvára problémy aj pre Čínu tým, že znižuje jej schopnosť predávať svoje tovary a podkopáva to miesto, ktoré mala vo svete aj vo vzťahu k Západu. Dôvodom môže byť to, že sú krajiny, predovšetkým západné, ktoré podporujú Ukrajinu, je to pre nich priorita. Vkladajú do podpory finančné prostriedky, menej sa venujú obchodu s Čínou. 

Taktiež sú aj krajiny, ktoré nijako neparticipujú na podpore Ukrajiny a snažia sa dištancovať od vojny, ale aj ich vojna zasahuje. Napríklad, v Afrike je kríza s obilím. Číne momentálne vojna nevyhovuje, no podpora Ruska je podmienená spoločným charakterom režimov a niektorými spoločnými záujmami, ktoré však nie sú úplne identické. Čína bude podľa mňa naďalej Rusko politicky a diplomaticky podporovať. Už dnes podľa môjho názoru pomáha Rusku obchádzať ekonomické sankcie. Nie je v jej záujme, aby Putin padol.

Na ukrajinskej strane je dnes celý konsolidovaný Západ. Rusko prehráva, svoje ciele nevie dosiahnuť. Bol by som preto prekvapený, keby Čína začala dodávať zbrane Rusku, ktoré nevíťazí. Myslím si, že samotnému Rusku by to až tak veľmi nepomohlo a Čína by sa dostala do konfrontácie so Západom. Teraz predložila svoj mierový plán, aby západné krajiny prestali dodávať zbrane Ukrajine, myslím si však, že Číňania si dobre uvedomujú, že to nie je možné. Pre Západ je rusko-ukrajinský konflikt fakticky existenčnou otázkou, či budú platiť férové pravidlá vzťahov medzi nezávislými krajinami, ktoré umožňujú národom bez ohľadu na ich silu a veľkosť prežiť, alebo tu bude platiť právo silnejšieho. Západ, samozrejme, nemôže niečo takéto pripustiť, preto bude robiť všetko preto, aby Ukrajina neprehrala.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok