Summit EÚ privítal dohodu o urýchlení dodávok munície pre Ukrajinu

ta3 čtk
23.3.2023 16:15

Premiéri a prezidenti členských krajín Európskej únie na summite v Bruseli privítali novú dohodu, ktorej cieľom je dodať v najbližších 12 mesiacoch Ukrajine milión kusov delostreleckej munície. V prijatých záveroch tiež potvrdili odhodlanie podporovať krajinu napadnutú Ruskom, kým to bude potrebné. Ďalej napríklad vyzvali na vystupňovanie boja proti obchádzaniu protiruských sankcií a privítali "reformné úsilie" Kyjeva, k ďalšiemu vývoju cesty Ukrajiny do EÚ sa však v spoločnom vyhlásení nevyjadrili.

Prelomovú dohodu o spoločných nákupoch a financovaní munície pre Ukrajinu dotiahli členské krajiny EÚ do konca v pondelok, pričom na tento účel vyčlenili dve miliardy eur zo spoločných fondov. Únia tým reagovala na opakované požiadavky Kyjeva o vystupňovanie vojenskej pomoci a tiež na problémy ukrajinskej armády s nedostatkom delostreleckej munície.

Podľa záverov summitu bude iniciatíva okrem delostreleckej munície pokrývať aj dodávky ďalších striel krajiny-krajiny a tiež rakiet, ak príde z ukrajinskej strany takáto požiadavka. EÚ bude "ďalej poskytovať silnú politickú, ekonomickú, vojenskú, finančnú a humanitárnu podporu Ukrajine a jej ľuďom tak dlho, ako bude potrebné", píše sa v texte.

Únijní lídri v ňom tiež vyzývajú ostatné krajiny, aby materiálne ani inak nepodporovali ruskú agresiu bez toho, aby spomínali konkrétne štáty. Únia nevylučuje zavedenie ďalších sankcií v snahe oslabiť schopnosť Ruska viesť vojnu, podrobnosti ale výstup zo summitu neprináša. Zdôrazňuje potrebu efektívne aplikovať existujúce postihy a brániť ich obchádzaniu.

Na začiatku dnešnej diskusie o Ukrajine sa k únijným lídrom na diaľku pripojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý okrem iného usiluje o rýchle začatie prístupových rozhovorov s EÚ. Summit v tomto smere privítal "odhodlanie Ukrajiny a reformné úsilie" a "podčiarkol význam ukrajinského prístupového procesu" bez toho, aby ale načrtol jeho ďalší vývoj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok