Kde v Európe možno vyrábať viac munície? Breton sa rozhliada, Naď hovorí o potenciáli Slovenska

ta3 tasr MO SR euractiv.sk
23.3.2023 13:31

Eurokomisár pre vnútorný trh Thiery Breton, ktorý má na starosti aj obranný priemysel EÚ, pokračuje vo svojom turné po členských krajinách Únie s obranným priemyslom. V stredu prišiel na návštevu Českej republiky a Slovenska. Uviedol, že SR má potenciál výrazne zvýšiť produkciu delostreleckých granátov aj ďalšieho vojenského materiálu.

Ukrajina potrebuje náboje

Breton sa počas návštevy oboznámil so stavom výrobných kapacít slovenského obranného priemyslu a potrebami pre jeho ďalšie rozšírenie. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Kakaščíková. "Videl som veľmi dôveryhodný a dobre zdokumentovaný plán,” uviedol podľa euractiv.sk po návšteve závodu v Dubnici nad Váhom. Závod je totiž jedným z lídrov vo výrobe vysokovýkonnej munície nielen v Európe. Uviedol, že na neho urobil veľký dojem.

Európska únia má v pláne Ukrajine dodať najmenej jeden milión delostreleckých nábojov kalibru 155 mm. Kyjev ich nutne potrebuje, preto by ich mal dostať v priebehu tohto roka. Zásoby členských štátov Únie však nestačia. Eurokomisia sa preto rozhliada, kde by sa v Európe dalo vyrábať viac munície. Dočasný minister obrany Jaroslav Naď tvrdí, že Slovensko má v tomto smere potenciál. "Slovenský obranný priemysel je pripravený k tomuto úsiliu prispieť," uviedol.

EÚ má plán

"Slovensko plne podporuje európsku iniciatívu na urýchlené dodanie a spoločné obstarávanie munície pre Ukrajinu, ktorej nevyhnutnou súčasťou sú aj opatrenia na zvýšenie výrobných kapacít európskeho obranného priemyslu. Náš obranný priemysel je pripravený prispieť k tomuto úsiliu a naopak, EÚ má nástroje, ako motivovať priemysel výrobu navýšiť. Hovoríme pritom o potrebe značnej investície,“ uviedol po stretnutí s eurokomisárom Naď a doplnil, že týmto krokom by zároveň mohli vzniknúť desiatky nových pracovných miest.

Z prieskumu kapacít obranného priemyslu v krajinách EÚ zameraného na výrobu munície, ktoré vykonala Európska obranná agentúra (EDA), vyplýva, že v súčasnosti pôsobí v EÚ 15 firiem v 11 členských štátoch, ktoré vyrábajú delostreleckú muníciu kalibru 155 mm, vrátane Slovenska. Európska komisia následne komunikovala svoj zámer počet týchto krajín navštíviť. "Aj to svedčí o kvalite slovenského obranného priemyslu a jeho podnikov, ktoré majú na mape Európy svoje stabilné miesto," dodal Naď.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok