Deviate kolo štrajkov proti dôchodkovej reforme vo Francúzsku sprevádzali násilnosti

ta3 čtk
23.3.2023 22:28

Demonštranti vo štvrtok vo Francúzsku zablokovali parížske letisko, ochromili železničnú dopravu a na niektorých miestach sa stretli s políciou, uviedla agentúra Reuters. V západofrancúzskom meste Nantes použila polícia proti protestujúcim slzný plyn, v Rennes zase vodné delá.

Pri zásahoch utrpelo zranenie 123 policajtov a bolo zatknutých 80 ľudí. Po celej krajine sa konalo ďalšie kolo štrajkov na protest proti prezidentovi Emmanuelovi Macronovi a jeho veľmi nepopulárnej dôchodkovej reforme, uzavreté boli niektoré školy a kvôli štrajku smetiarov sa na uliciach hromadili odpadky. Deviateho kola manifestácií sa dnes podľa ministerstva vnútra zúčastnilo 1,08 milióna ľudí, podľa odborárov až 3,5 milióna. Odbory zvolali na 28. marca, kedy bude vo Francúzsku na návšteve britský kráľ Karol III., ďalšie kolo štrajkov a demonštrácií.

Ako napísal denník Le Parisien, protestujúci už skoro ráno zablokovali diaľnicu blízko Toulouse na juhozápade krajiny a autobusové depo v meste Rennes. Zablokovali aj letisko Charlesa de Gaullea v Paríži a ochromili aj prevádzku rafinérií. Až do piatku zablokovali terminál pre skvapalnený zemný plyn (LNG) v Dunkirku na severe Francúzska. Vysokorýchlostné železničné spoje, regionálne vlaky, parížske metro a verejná doprava v ďalších veľkých mestách boli tiež narušené. Zrušených bolo asi 30 percent letov z parížskeho letiska Orly.

Protestujúci tiež zablokovali diaľnice a mimoúrovňové križovatky, aby spomalili prevádzku v okolí miest Lille či Lyon. Neďaleko Toulouse blokovali dopravu horiacej barikády na diaľnici, dym stúpal vysoko do oblakov. Vlaky nejazdili ani v Marseille. Na severnom predmestí Paríža niekoľko desiatok odborárov zatarasilo autobusové depo v Pantine. Asi 200 vozidiel tak počas rannej dopravnej špičky nemohlo vyjsť. "Prezident by mal vziať do úvahy túžby a potreby svojho ľudu. Nie je kráľ, mal by ľuďom počúvať," uviedla 48-ročná Nadia Belhoumová, jedna z vodičiek autobusov, ktorá sa na proteste zúčastnila.

Macron v stredu uviedol, že dôchodková reforma musí nadobudnúť účinnosť do konca roka. Presadzovaná pritom bude demokratickou cestou, uistil v televíznom rozhovore. Interview sa konalo dva dni po tom, čo vláda pri špeciálnej procedúre ustála hlasovanie poslancov o nedôvere tesným rozdielom deviatich hlasov, a tým nepopulárne zmeny dôchodkového systému v parlamente nakoniec presadila.

"Najlepšou odpoveďou, ktorú prezidentovi môžeme dať, je, že milióny ľudí budú štrajkovať a vyjdú do ulíc," uviedol Phillippe Martinez, šéf odborového zväzu CGT. "Ľudia sú veľmi nahnevaní, je to výbušná situácia," povedal Martinez na úvod dnešného protestného zhromaždenia v Paríži. Odboroví vodcovia vyzvali na pokoj, aj oni ale dávali najavo svoju zlosť a pobúrenie nad Macronovými vyhláseniami, ktoré nazvali "provokatívnymi".

V Paríži sa dnes protestov podľa úradov zúčastnilo 119-tisíc ľudí, podľa CGT až 800-tisíc. Na čele sprievodu rýchlo prepukli násilnosti: menšie skupiny anarchistov na poriadkové sily hádzali dlažobné kocky, fľaše aj pyrotechniku, rozbíjali okná či autobusové zastávky, zapaľovali odpadkové koše a vyplienili reštauráciu s rýchlym občerstvením McDonald's. Policajti museli na rozohnanie protestujúcich použiť slzný plyn. Po celom Francúzsku ale boli pochody prevažne pokojné, uviedla agentúra Reuters.

V metropole sa dnes večer po oficiálnom konci demonštrácií stále odohrávalo množstvo incidentov, informoval na twitteri minister vnútra Gérald Darmanin. Dodal, že sa večer vydá na policajné riaditeľstvo, aby "monitoroval situáciu a poďakoval policajtom". Najmenej 80 ľudí podľa neho bolo v súvislosti s nepokojmi zatknutých a 123 policajtov utrpelo zranenie.

Protesty proti dôchodkovej reforme, ktorá okrem iného počíta s postupným zvýšením veku odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, sa konajú už od januára. Väčšina prebehla pokojne, nespokojnosť a zloba ale medzi protestujúcimi narastá. Počas posledných siedmich nocí sa v Paríži a ďalších mestách konalo niekoľko spontánnych demonštrácií, pri ktorých protestujúci zapaľovali odpadkové koše a odohrali sa aj strety s políciou. Vláda musí zákon o dôchodkovej reforme stiahnuť, povedal televízii BFM Laurent Berger, predseda odborovej konfederácie CFDT, ktorá patrí k najväčším v krajine.

Dôchodková reforma je podľa vlády nevyhnutná, inak hrozí krach dôchodkového systému. Okrem zvýšenia veku odchodu do dôchodku sa má zvýšiť aj počet odpracovaných rokov potrebných na získanie plnej výšky penzie. Vďaka reforme ale majú získať možnosť skoršieho odchodu do dôchodku ľudia, ktorí začali pracovať veľmi mladí alebo vykonávali vysoko náročné povolanie, napríklad v hlučnom prostredí či v noci. Novo sa má tiež započítavať materská či otcovská dovolenka a napríklad zvýšiť minimálny starobný dôchodok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok