Macron v televízii adresoval protesty vo Francúzsku, obhajoval dôchodkovú reformu

ta3 čtk
22.3.2023 14:15

Francúzska dôchodková reforma musí nadobudnúť účinnosť do konca roka. Presadzovaná pritom bude demokratickou cestou, uistil dnes v rozsiahlom televíznom rozhovore prezident Emmanuel Macron. Vo Francúzsku medzitým pokračujú protesty a štrajky namierené proti reforme, prezident ale vyhlásil, že vláda sa pokúsi vrátiť krajinu čo najskôr k normálnemu životu.

Macron prostredníctvom televízneho interview prehovoril k francúzskemu národu dva dni po tom, čo vláda pri špeciálnej procedúre ustála hlasovanie o nedôvere tesným rozdielom deviatich hlasov, a tým veľmi nepopulárne zmeny dôchodkového systému presadila v parlamente.

Šéf Elyzejského paláca sa v posledných dňoch k dianiu príliš nevyjadroval a komunikáciu nechával na premiérke Élisabeth Borneovej. Dnes sa však pokúsil upokojiť verejnosť v rozhovore s televíziami TF1 a France 2. V ňom okrem iného povedal, že Borneová má jeho dôveru a že ju požiadal, aby zostavila "legislatívny program", vďaka ktorému by sa obmedzil počet zákonov, ktoré by zároveň boli stručnejšie a jasnejšie.

Macron dnes uistil, že zákon, ktorý postupne zvyšuje vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov, "bude pokračovať vo svojej demokratickej ceste", pretože ho v najbližších týždňoch posúdi Ústavná rada. "Myslíte, že mám radosť z vykonávania tejto reformy? Nie," povedal prezident. "Ale neexistujú stovky spôsobov, ako dosiahnuť vyrovnanosť účtov, táto reforma je nevyhnutná," vysvetlil.

Prezident zdôraznil, že je pripravený čeliť nepopularite dôchodkovej reformy a pripustil, že sa vláde komunikácie a jej vysvetľovanie nepodarilo. "Nepodarilo sa nám oznámiť nevyhnutnosť vykonania tejto reformy," povedal Macron. Posťažoval sa však tiež, že odbory nepredložili žiadny kompromisný návrh.

Vyjadril pritom prianie obnoviť dialóg so sociálnymi partnermi. Odbory preto vyzval na obnovenie dialógu v najbližších "troch týždňoch až jednom mesiaci" a povedal, že ich chce viac zapojiť do budúcich reforiem. Vysvetlil, že sa chce "postaviť čelom" k témam profesionálneho opotrebovania, konca pracovnej kariéry a rekvalifikácie.

Všeobecnejšie sa dnes Macron vyjadril aj k ďalším témam. Ostro kritizoval napríklad "cynizmus" niektorých veľkých podnikov, ktoré generovali veľké neočakávané zisky, ktoré im umožnili spätne skupovať vlastné akcie. Macron povedal, že požiadal vládu, aby pracovala na "mimoriadnom príspevku" od týchto spoločností tak, aby z neho mali prospech pracujúci.

Francúzsky prezident v televízii tiež zdôraznil, že nebude tolerovať výtržnosti pri protestoch, ale exekutíva podľa neho musí chápať hnev verejnosti, pokiaľ sa neprejavuje násilím.

Dnes protestujúci okrem iného zablokovali vlakové stanice v juhofrancúzskych mestách Nice a Toulouse. Protesty spoločne so štrajkami, ktoré ochromujú prevádzku rafinérií, verejnej dopravy alebo zvoz odpadu, predstavujú najväčšiu výzvu pre autoritu centristického prezidenta od revolty takzvaných žltých viest pred štyrmi rokmi, poznamenala agentúra Reuters. Odbory na štvrtok ohlásili ďalšiu celonárodnú vlnu štrajkov a demonštrácií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok