Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy

ta3/ Denis Dufala
25.3.2023 18:00

V marci sme navštívili New York a ďalšie miesta na východnom pobreží Spojených štátov. Ponúkame vám výber tých, ktoré si pri návšteve nemôžete nechať ujsť. Mesto New York okrem iného ponúka dychberúce výhľady, unikátne prechádzky mestom, rozmanitú kultúru, špičkový šport, pamiatky aj nostalgiu. Nastavuje životný štýl, no jeho odvrátenou stránkou sú aj drogy na každom rohu.

Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy
ta3/ Denis Dufala

Výlet po deviatich amerických štátoch sme plánovali viac ako dva mesiace, no aj tak sa nezaobišiel bez improvizácií. Takmer v posledný deň nám zmizlo prenajaté auto, ktoré sme zaparkovali pred supermarketom. Na hlavné atrakcie New Yorku by nám stačili aj štyri dni. Na východné pobrežie odporúčame prenajať si auto a neobmedzene chodiť po miestach, ktoré vás najviac lákajú.

Cestu sme začali na viedenskom letisku. Nízkonákladová spoločnosť nás zaviezla do Barcelony, ktorá bola pre náš výlet dôležitým dopravným uzlom. Z množstva európskych miest lietajú letecké spoločnosti do sveta za skvelé, akciové ceny (pozn. red. nájdete ich tiež v rôznych skupinách na sociálnych sieťach). Takto sme dokázali nájsť letenku z Barcelony do Bostonu za bezkonkurenčných 150 eur. 

Z Massachusetts sme sa po východnom pobreží Spojených štátov presúvali na väčšie vzdialenosti výlučne autom. Po prílete sme si vyzdvihli auto cez aplikáciu Turo (pozn. red. platforma podobná Airbnb s rozdielom, že sa prenajímajú autá, nie nehnuteľnosti). Denne nás vypožičanie SUV vozidla stálo necelých 70 eur. Potom, čo sme si pozreli nočný Boston sme sa presunuli do ikonického motelu v štáte Connecticut, kde sme po ceste stretávali odhŕňače snehu, ktoré zamestnávala snehová búrka. Zažili sme tak noc na okraji zasneženej prírody v moteli ladenom do 50. rokov minulého storočia (pozn. red. noc pre dve osoby v moteli nás vyšla asi 60 eur).

Prvý deň v New Yorku

Na druhý deň sme cez zasnežené cesty netrpezlivo brázdili diaľnice až do mesta, ktoré nikdy nespí – New Yorku. Zo severu sme sledovali obrovské budovy na Manhattane, zatiaľ čo sme prechádzali chudobnejším Bronxom. Keďže s parkovaním v New Yorku na uliciach človek nepochodí, je potrebné zaplatiť si za garážové státie. Za garážovanie nami prenajatého auta sme za deň zaplatili zhruba 75 eur. 

V poradí tretí štát našej cesty zakončila prechádzka po najviac zamorenom námestí svetelným a reklamným smogom v New Yorku – Times Square. Následne sme sa dostali na divadelnú ulicu Broadway. V deň príchodu sme prešli tiež okolo architektonickeho skvostu a pýchy NYC – budovy Empire State, nahliadli sme do Central Parku a po ubytovaní pri parku sme sa po krátkej pauze vydali do štvrte Brooklyn. 

Ikonické New Yorské metro nás zaviezlo až k blízkosti štadiónu Barclays Center, ktorý je domovom basketbalových tímov akým je napríklad Brooklyn Nets. Po zhruba 20. minutách sme sa presunuli k známemu Brooklynskemu mostu a po chvíli z neho zišli do štvrte Dumbo, odkiaľ je výhľad na Manhattanský most spomedzi dvoch budov. Peši sme sa dostali späť na Brooklynský most, z ktorého sú pohľady na Manhattan dychvyrážajúce. Najmä počas západu slnka a potom, čo sa výškové budovy rozžiaria. Pripomína to intro filmu z dielne Miramaxu. Na druhej strane mostu nás po malej zachádzke vítala čínska štvrť a malé Taliansko.

Po množstve nachodených kilometrov hneď v prvý deň sme sa vyspali v hoteli blízko Central Parku (pozn. red. rohový apartmán pre štyri osoby s výhľadom do ulíc nás stál zhruba 400 eur).

Za osem dní sme autom priebežne prešli Massachusets, Connecticut, New York, New Jersey, Pensylvániu, Delaware, Maryland, Virginiu, Rhode Island.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok