Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy

ta3/ Denis Dufala
25.3.2023 18:00

V marci sme navštívili New York a ďalšie miesta na východnom pobreží Spojených štátov. Ponúkame vám výber tých, ktoré si pri návšteve nemôžete nechať ujsť. Mesto New York okrem iného ponúka dychberúce výhľady, unikátne prechádzky mestom, rozmanitú kultúru, špičkový šport, pamiatky aj nostalgiu. Nastavuje životný štýl, no jeho odvrátenou stránkou sú aj drogy na každom rohu.

Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy
ta3/ Denis Dufala

Druhý deň v New Yorku

Tretie a zároveň posledné ubytovanie sme mali rezervované západne cez rieku Hudson, v štáte New Jersey a štvrti Hoboken. Štyroch nás ubytovanie prostredníctvom platformy Airbnb vyšlo dohromady na nie viac ako 900 eur na päť dní. Problémy s parkovaním pokračovali aj tu, aj napriek tomu, že Jersey City je o niečo pokojnejšie ako Veľké jablko. Pomocou aplikácie SpotAngels sme našli parkovacie miesto zdarma, háčikom bolo, že naše auto mohli na kraji štvrte ukradnúť (pozn. red. štát New Jersey má vysokú kriminalitu, čo sa týka krádeží áut). Neodradilo nás to a auto sme na pomedzí Hobokenu ponechali na pár dní. 

Do a z New Yorku sme ďalej cestovali výlučne pomocou vlakov označovaným Path, ktoré nás viezli zo stanice Hoboken k Svetovému Obchodnému Centru WTC na juhu Manhattanu, kde do roku 2001 stáli Dvojičky. Na ich pôvodnom mieste sú v súčasnosti memoriály na pamiatku obetí, ale i tých, ktorí pomáhali a zachraňovali životy po teroristickom útoku z 11. septembra. Pred pamätníkmi sú vystavené tabule, ktoré usmerňujú turistov, aby sa správali úctivo, slušne a tichom vzdali úctu. Napriek upozorneniam sa aj počas našej návštevy turisti fotili aj menej úctivými spôsobmi, smiali sa a hlasito rozprávali. 

Stanica WTC je ultra modernou stavbou v tvare holubích rebier na znak pokoja a mierumilovnosti.

Pri vyhľadávaní zaujímavých faktov o WTC sme náhodou natrafili na zľavnené lístky na vrchol One World Observatory za zhruba 20 eur. WTC je najvyššia budova v západnej hemisfére s najrýchlejším výťahom, ktorý nás spolu s 3D premietanim vo vnútri výťahu vyviezol na sté poschodie za niekoľko sekúnd. Na vrchole nás čakalo ešte jedno veľkolepé premietanie na vysúvacej stene, ktorá sa zdvihla a za ňou bol výhľad na celý New York. Táto interiérová vyhliadka je 360-stupňová. Je vidieť všetky ikonické mosty mesta, Sochu slobody, iné výškové budovy a priľahlé štvrte vrátane New Jersey. Z tohto výhľadu sa zatočí hlava každému. 

Presunuli sme sa späť do New Jersey, aby sme navštívili Prudential Center, domov klubu NHL, New Jersey Devils. V dueli (pozn. red. zo dňa 16. 3.) sa postavili celku Tampa Bay Lightning. Nastúpili tak proti sebe dvaja Slováci pôsobiaci v zámorí, Tomáš Tatar (NJD) proti Erikovi Černákovi (TBL). Tatar skóroval a Černák asistoval. Slováci si body rozdelili v pomere 2:1 v prospech Tampy Bay. Lístok nás stál niečo cez 40 eur. 

Tretí deň v New Yorku

Na Deň svätého Patrika sa v Spojených štátoch konajú veľkolepé oslavy a sprievody. Takmer celá Piata Avenue je v zelených farbách. Koridorom prechádzajú Íri a po bokoch barikád stoja nadšenci. Davy sú však natoľko husté, že je takmer nemožné prechádzať nimi. Napriek tomu sa nám podarilo vidieť oficiálny sprievod a užili sme si tak írsku atmosféru na v uliciach New Yorku. Odvrátená strana týchto osláv je neporiadok v uliciach, opití ľudia a niekedy až panika z úzkosti v dave, čomu sme boli svedkami. Rieky niektorých miest sa počas osláv sfarbia tiež na zeleno.

Po sprievode sme sa presunuli k Wall Street a ikonickej budove burzy. Pred burzou stojí socha mladého dievčaťa s rukami v bok, ktorá symbolizuje emancipáciu žien a nebojácnosť pred veľkými inštitúciami a výzvami. Pokračovali sme k Battery Parku, po ceste sme ochutnali hot dog z typických stánkov za päť eur a prezreli si sochu býka, Charging Bull. V blízkosti je aj Staten Island Ferry – prístav pre verejnú prepravu osôb medzi Manhattanom a Staten Islandom. Táto preprava je zdarma a cestujúcich vezie okolo Sochy slobody. Týmto spôsobom je možné vidieť, aký výhľad mali migranti prichádzajúci po minulé storočia do New Amsterdamu (New Yorku). Na opačnej strane sme nemali žiaden plán, tak sme sa po plavbe vrátili späť. Po zakotvení sme sa znova prešli do Brooklynu, aby sme si pozreli štvrť Dumbo aj počas deň a cestu sme skončili na Times Square.

Uľahčite si výlet aplikáciami

Na presuny po meste, ale aj mimo neho, odporúčame využívať napríklad aplikáciu Google mapy, ktorá má v sebe zahrnuté aj cestovné poriadky. Waze vám ponúka prehľad aktuálnej situácie na cestách po celom svete, a je nápomocný aj vďaka svojmu presnému dopravnému servisu. Airalo na výhodnú dátovo-digitálnu SIM kartu, Simplycity pre informácie o dianí v mestách, NYC Subway pre ešte konkrétnejšie cestovné poriadky v meste New York. Park Me a SpotAngels zase pre výhodné parkovanie vozidiel. Uber pre urgentné presuny taxíkom (pozn. red. ak sa rozhodnete pre taxík v Bostone, využite aplikáciu Boston Cab). Aplikácia Central Park ponúka komplexnú príručku pre návštevníkov Central Parku a Explorer je zase najdôležitejšou aplikáciou pre efektívne a bezproblémové prezeranie Amerického múzea histórie prírody. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok