Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy

ta3/ Denis Dufala
25.3.2023 18:00

V marci sme navštívili New York a ďalšie miesta na východnom pobreží Spojených štátov. Ponúkame vám výber tých, ktoré si pri návšteve nemôžete nechať ujsť. Mesto New York okrem iného ponúka dychberúce výhľady, unikátne prechádzky mestom, rozmanitú kultúru, špičkový šport, pamiatky aj nostalgiu. Nastavuje životný štýl, no jeho odvrátenou stránkou sú aj drogy na každom rohu.

Čo zažiť za päť dní v New Yorku? Pozrite si naše tipy
ta3/ Denis Dufala

Štvrtý deň  

Rozhodli sme sa využiť to, že máme prenajaté auto a presunuli sa do štátu Pensylvania, presnejšie do Philadelphie, kde sme sa zastavili na schodoch, ktoré vybehol Sylvester Stalone vo svojom filme Rocky Balboa. Zaujímavou bola aj ulica Kensington, prezývaná Kenzo, na ktorej sa podpísala opiátová kríza. Je najväčším otvoreným trhom pre drogy – najmä heroín a fentanyl. Je rodiskom gangu K&A, írsko-americkej organizovanej zločineckej skupiny neslávne známej prostredníctvom distribúcie metamfetamínu v 80. rokoch minulého storočia. 

Pokračujeme smerom Washington D.C. Po ceste prechádzame šiestym štátom Delaware, po ktorom nasledoval Maryland, a nakoniec sme sa dostali až do Washingtonu D.C. Hlavné mesto Spojených štátov je oveľa pokojnejšie v porovnaní s New Yorkom. District Columbia, kde sídlia všetky najdôležitejšie štátne budovy, je subjekt, ktorý nie je štátom, ale ani pod žiaden štát nespadá, aby nebol ovplyvnený jurisdikciou žiadneho štátu. Počas viac ako trojhodinovej prechádzky sme mali možnosť vidieť obrovskú budovu Kapitolu. V línii je ďalej Washingtonov monument vo forme obelisku a nakoniec za ním v rovine Lincolnov memoriál – známa socha prezidenta sediaceho v kresle s rukami vyjadrujúcimi znepokojenie.

Prešli sme cez rieku Potomac, ktorá rozdeľuje Maryland a Virginiu. Na druhom brehu, už v štáte Virginia je miesto odpočinku padnutých hrdinov, medzi nimi aj J.F. Kennedy. Na Národnom cintoríne Arlington odpočíva zhruba 400-tisíc ľudí, najmä vojakov s klasickými bielymi kameňmi, ktoré sú známe z filmov.

Piaty deň, znova v New Yorku

Po návrate z Washingtonu sme sa na ďalší deň rozhodli navštíviť Americké múzeum histórie prírody, kde sa nakrúcal napríklad film Noc v múzeu. V tomto múzeu je možné vidieť všetko od veľkého tresku, cez dinosaurov, najstarších objavených ľudí až po interaktívnu infografiku globálneho otepľovania, mimozemských predmetov a veľa ďalších zaujímavostí. Odporúčané je stiahnuť si aplikáciu, ktorá vám pomôže vybrať si vami preferované artefakty a atrakcie. Na prehliadku je vhodné si nájsť aspoň tri hodiny času. Lístok do múzea stál 28 eur. Po múzeu sa presúvame na nákupy vo vintage orientovaných uliciach a trhoch a neskôr smerujeme na súboj medzi basketbalovými gigantmi, Brooklyn Nets proti Denveru Nuggets. Lístok na NBA stal v prepočte niečo okolo 50 eur, za takúto kultúrnu vložku to jednoznačne stojí. Aj napriek tomu, že atmosféra je často vyvolaná umelo, je táto šou nezabudnuteľným zážitkom. Nuggets napokon zdolali Nets.

Lístky na NHL a NBA odporúčame kupovať cez overené platformy, akými sú napríklad Ticketmaster alebo SeatGeek. Na oficiálnych stránkach zaplatíte o niečo viac a je pravdepodobné, že na konkrétny duel už lístok dostupný nebude. 

Šiesty deň 

Predtým, ako sme sa vydali na nákupy, sme chceli ísť k autu, ktoré sme zaparkovali pred supermarketom. Na naše prekvapenie tam nebolo. Našťastie bolo len odtiahnuté, nie ukradnuté. Recenzie na odťahovú spoločnosť EZ Towing boli hrozné, no čo sa dá od odťahovky čakať? Našťastie auto mali oni, nie zlodeji. Majiteľ maďarského pôvodu od nás vypýtal niečo cez 260 eur a auto nám vrátili.

V The Mills at Jersey Gardens, outletovom nákupnom centre, sme nakupovali za zlomkové ceny rôzny tovar. Od oblečenia až po kozmetiku a suveníry. Polovica našej skupiny sa vybrala na vyhliadku z budovy Edge, ktorá je tým pravým pre tých, ktorí majú radi výhľady v exteriéri s vetrom vo vlasoch. Druhá skupina sa vybrala na východné pobrežie, mólo vo štvrti Hoboken, odkiaľ sledovala západ slnka na Manhattane a jeho postupné rozsvietenie. 

Siedmy deň, návrat

Odlet späť do Európy bol z miesta príletu, teda Bostonu. Let bol naplánovaný na niekoľko minút po polnoci a tak sme sa rozhodli cestou späť navštíviť najmenší štát USA, Rhode Island. Pozreli sme si rozľahlú pláž East Beach na pobreží Atlantického oceánu. V Bostone sme prešli úsekom cesty slobody, pozreli si štadión Bostonu Bruins a pred odletom zakotvili v Boston Common parku s upokojujúcim výhľadom na výškové budovy mesta po zotmení.

V štátoch rezonovalo aj potenciálne zatknutie Donalda Trumpa a jeho podporujúci mali po meste stavať barikády – žiadnu sme však nevideli.

Celkovo nás celý výlet vrátane leteniek, ubytovania, prenájmu auta (pozn. red. i jeho odtiahnutia, ktoré stálo 260 eur dokopy), lístkov na hromadnú prepravu, zápasov NBA, NHL, jednej vyhliadky a vstupu do múzea nestál viac ako 1000 eur. Samozrejme, nerátali sme do toho nákupy oblečenia, suvenírov a stravovania.

"Namiesto bežnej návštevy najznámejšieho mesta sveta sme zvolili spoznávačku časti severovýchodného pobrežia USA. Vďaka tomu sme pochodili nielen tie najznámejšie, ale aj vzácnejšie miesta v tejto časti krajiny," zhodnotil hlavný navigátor Tomáš.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok