Tak takto?!: Banky sa nestarajú o zákazníkov, ale o spoločenské blaho, tvrdí ekonóm

ta3
22.3.2023 15:12

Dnešný hosť relácie Tak takto?! český politológ Vladimír Pikora v súvislosti s udalosťami v Silicon Valley Bank upozornil na nenápadný, ale v dôsledkoch veľmi podstatný detail. Hovoril, že banky prestali robiť to, čo robiť majú, teda starať sa o peniaze. Nehľadajú najlepšie investiční projekty, ale projekty, ktoré vyhovujú parametrom spoločenskej zodpovednosti, sú environmentálne, sociálne a udržateľné.

taktakto_87.jpg
TA3

Napríklad spomínaná skrachovaná Silicon Valley Bank plánovala na projekt zdravšej planéty minúť 5 miliárd dolárov, a pritom niekoľko mesiacov nemala obsadenú pozíciu riaditeľa pre riadenie rizík. Podľa Pikoru sa Západ orientuje príslovím, že peniaze sa dajú vytlačiť, no príroda nie, a preto sa snaží z bánk robiť sudcov, ktorí rozhodujú o tom, ktoré investície sú pre spoločenské blaho dobré a ktoré nie. "O zákazníka, klienta a o trh vôbec nejde," uviedol.

 Banka Silicon Valley bola podľa ekonóma veľmi progresívna, chválila sa rodovou vyváženosťou, enviromentálnymi zásadami a rôznorodosťou. Prípad banky Credit Suisse považuje za oddelený. "Tam boli dlhodobé problémy. Banka mala mnoho zlých investícií," vysvetlil. Jej správanie bolo v údajne v rozpore s kapitalizmom. 

Téma spoločenského blada nepatrí podľa Pikoru do bánk. Mali by skôr riešiť výnosnosť projektov. Dúfa, že iné banky sa nezachovajú ako Silicon Valley a riešia riziká tak, ako by mali. "Centrálne banky začali nútiť komerčné banky, aby prichádzali so stresovými testami, aby sa ukázalo, či banka prežije oteplenie planéty a podobne," dodal. Centrálne banky sú podľa neho obsadené "zelenými aktivistami".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok