Prevzatie Credit Suisse trhy neupokojilo. Akcie európskych bánk prudko oslabujú

ta3 ČTK
20.3.2023 09:49

Akcie európskych bánk na začiatku pondelkového obchodovania prudko oslabujú. Bankový index STOXX 600 stráca zhruba tri percentá a je najnižšie za tri mesiace. Trhy neupokojilo ani nedeľné oznámenie, že švajčiarska banka UBS prevezme rivala Credit Suisse, ktorý sa ocitol v problémoch. Dole zamierili akcie nemeckej Deutsche Bank, britskej Standard Chartered aj francúzskej BNP Paribas.

Najväčšia švajčiarska banka UBS prevezme v záchrannej operácii zhruba za tri miliardy frankov (CHF) svojho dlhoročného rivala Credit Suisse, ktorého problémy začali ohrozovať finančný systém. Banky to uviedli v nedeľu na spoločnej tlačovej konferencii so zástupcami vlády, centrálnej banky a regulačných úradov. UBS za menšieho konkurenta zaplatí svojimi akciami.

Obavy investorov ale vyvolala správa, že dodatočné dlhopisy tier-1 Credit Suisse - čiže dlhopisy AT1 - s nominálnou hodnotou 17 miliárd dolárov budú ocenené na nulu. To nahnevalo niektorých ich držiteľov, ktorí si mysleli, že budú požívať lepšiu ochranu ako akcionári. Akcie samotné Credit Suisse dnes strácajú viac ako 60 percent. Akcie UBS odpisujú 13 percent.

Výpredaj bankových titulov oslabil aj paneurópsky index STOXX Europe 600. Ten v pondelok krátko pred 9:30 SEČ stráca necelé percento na 432,08 bodu, už v piatok pritom zaznamenal tento rok najväčší týždenný pokles.

"Malo by byť jasné, že po viac ako týždni bankovej paniky a dvoch intervenciách organizovaných úradmi tento problém nezmizne. Práve naopak, stal sa globálnym," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Mike O'Rourke zo spoločnosti Jones Trading. "Správy, že UBS získava Credit Suisse, pravdepodobne zväčšia problémy Credit Suisse ich presunom do UBS," dodal.

Zamestnanci sa boja o svoje miesto

Pre zamestnancov Credit Suisse však jej prevzatie znamená neistú budúcnosť. "V stávke sú pracovné pozície veľkého počtu zamestnancov," uviedla Švajčiarska asociácia zamestnancov bánk pre agentúru Reuters. Zároveň dodala, že od UBS bude požadovať, aby "prepúšťanie bolo na absolútnom minime". Credit Suisse zamestnáva približne v 50 krajinách sveta zhruba 50 000 ľudí.  

Šok vzhľadom na najnovší vývoj na švajčiarskom bankovom trhu dali najavo aj médiá. "Zombie je preč, narodilo sa však monštrum," hovorí titulok v komentári Neue Zürcher Zeitung. Ako denník dodáva, "ešte pred pár mesiacmi by si nikto nepomyslel, že Credit Suisse zlyhá. Avšak nie je možné povedať, že to bola náhoda," dodáva Neue Zürcher Zeitung, ktorý obviňuje vedenie banky z arogancie a pýchy. 

Podľa denníka manažment banky podcenil riziká, čo viedlo k obrovskému prepadu trhovej hodnoty banky a zlyhávala aj kontrola. V podobnom duchu sa nesú komentáre denníka Tages-Anzeiger, ktorý udalosti okolo Credit Suisse označil za "historický škandál".

Generálny riaditeľ UBS Ralph Hamers, ktorý bude stáť na čele novej kombinovanej inštitúcie, je však presvedčený, že banke UBS sa podarí urobiť z prevzatia Credit Suisse úspešný príbeh. "Prevzatie znamená, že klientom banky Credit Suisse vraciame stabilitu a bezpečnosť. Zároveň sme tým udržali reputáciu švajčiarskeho finančného centra," dodal Hamers.

Akcie padajú

Akcie najväčšej švajčiarskej banky UBS zaznamenali v pondelok 20. marca výrazný pokles a smerujú k najväčšiemu dennému prepadu od finančnej krízy v roku 2008 a najväčšiemu mesačnému poklesu zhruba za 25 rokov. 

Pritom práve preto, aby zabránila pokračovaniu prudkých výkyvov na trhoch, banka sa cez víkend dohodla na prevzatí druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse, ktorá sa dostala do problémov. Záchranný krok UBS však vyvolal pochybnosti medzi investormi, čo sa týka dlhodobého prínosu tohto kontraktu.

Už po otvorení trhov akcie UBS klesli takmer o desatinu a neskôr pokles dosiahol 16 %. Od začiatku marca tak akcie UBS stratili takmer 30 % zo svojej hodnoty a smerujú k najväčšiemu mesačnému poklesu od septembra 1998.

"Týždeň je na finančných trhoch zjavne dlhá doba. Ak by UBS kupovala Credit Suisse za 3 miliardy CHF pred týždňom, považovalo by sa to za úžasný kontrakt. Teraz je to však menej jasné," povedal Johann Scholtz, analytik z Morningstar.

"Nasledujúce hodiny nám poskytnú lepší obraz o tom, či sa krízu podarilo zažehnať," dodal Ipek Ozkardeskaya, analytik zo Swissquote Bank. "Teoreticky by sa kríza spojená s Credit Suisse ďalej šíriť nemala, keďže to, čo ju spôsobilo, bola kríza dôvery. Tá sa pritom UBS netýka," povedal Ozkardeskaya.   

UBS by nakoniec mohla z kontraktu profitovať, domnieva sa Scholtz. "Táto banka je v omnoho lepšej pozícii na radikálnu reštrukturalizáciu biznisu Credit Suisse, než bola samotná Credit Suisse," povedal Scholtz.    

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok