Využívajú ich mariňáci a sú vyzbrojené raketami vzduch-vzduch. Čo vieme o vrtuľníkoch Viper?

ta3/Milan Špak
22.3.2023 15:12

Slovensko už pozná kompenzáciu, ktorú by mohlo dostať za darované stíhačky MiG-29 Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď oznámil v stredu, že USA nám ponúkajú 12 nových vrtuľníkov AH-1Z Viper s príslušenstvom. Američania by navyše zabezpečili aj výcvik pilotov a technikov. Aké sú špecifiká týchto strojov, na čo slúžia a ktoré armády ich využívajú?

Bojové vrtuľníky AH-1Z Viper vyrába spoločnosť Bell. Ako uvádza Military Factory, ide o najnovšiu verziu útočných vrtuľníkov, ktorých prvým predchodcom sú stroje AH-1 Cobra, ktoré Američania využívali počas vojny vo Vietname. Bell tieto helikoptéry vyvinul pre potreby americkej námornej pechoty. Prvý let Vipery absolvovali v roku 2000 a plná výroba sa začala v roku 2012, informuje web Military Today.

Technické parametre 

Jednou z hlavných funkcií AH-1Z Viper je ničenie pozemných cieľov. Ide o dvojsedadlový stroj, ktorý poháňajú dva motory T700-GE-401C. Každý z nich má výkon 1 800 koní. Cestovná rýchlosť vrtuľníkov je 296 km/h, no dokážu letieť maximálnou rýchlosťou okolo 400 km/h. Dostup, teda výška, ktorú môže stroj pri priaznivých poveternostných podmienkach a plnom výkone motorov dosiahnuť, je viac než šesť kilometrov.

S plnou nádržou dokážu preletieť 425 kilometrov, v prípade externých palivových nádrží aj 685 kilometrov. Vrtuľníky majú dĺžku necelých 18 metrov. Prázdne vážia 5,5 tony, pričom ich maximálna vzletová hmotnosť je necelých 8,4 tony.

Hlavnou zbraňou Viperov je 20-milimetrový rýchlopalný kanón. Ten dopĺňajú riadené protitankové strely a protilodné rakety AGM-114 Hellfire, ktorých by Slovensko dostalo od USA 500. AH-1Z sú zároveň jedny z mála útočných vrtuľníkov, ktoré dokážu využívať rakety vzduch-vzduch, ktoré sú určené na letecký boj.

Sú vrtuľníky Viper adekvátnou kompenzáciou za stíhačky MiG-29? Hlasujte v našej ankete na konci článku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok