Využívajú ich mariňáci a sú vyzbrojené raketami vzduch-vzduch. Čo vieme o vrtuľníkoch Viper?

ta3/Milan Špak
22.3.2023 15:12

Slovensko už pozná kompenzáciu, ktorú by mohlo dostať za darované stíhačky MiG-29 Ukrajine. Minister obrany Jaroslav Naď oznámil v stredu, že USA nám ponúkajú 12 nových vrtuľníkov AH-1Z Viper s príslušenstvom. Američania by navyše zabezpečili aj výcvik pilotov a technikov. Aké sú špecifiká týchto strojov, na čo slúžia a ktoré armády ich využívajú?

Využívajú ich mariňáci a sú vyzbrojené raketami vzduch-vzduch. Čo vieme o vrtuľníkoch Viper?
Profimedia

Kto ich využíva? 

Vipery vyvinuli pre potreby námornej pechoty USA. Ako informoval portál Naval News, spoločnosť Bell odovzdala americkým "mariňákom" 189 vrtuľníkov, posledný z nich na jeseň minulého roka.

Spojené štáty však nie sú jedinou krajinou, ktorá tieto stroje využíva. Bahrajn potvrdil v novembri 2018 nákup 12 kusov, ktorých hodnotu odhadli na 912 miliónov dolárov, uviedol web FlightGlobal. Prvých šesť helikoptér Bahrajnu dodali na jeseň 2022 a druhých šesť kusov by malo doraziť tento rok.

O moderné útočné vrtuľníky prejavili záujem aj naši západní susedia. Začiatkom roku 2020 vláda Českej republiky vyčlenila finančné prostriedky na nákup 12 strojov, ktoré by mali nahradiť vrtuľníky sovietskej výroby. Sú medzi nimi aj štyri Vipery.

Význam pre Slovensko 

Ako oznámil dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď, Slovensko by vrtuľníky dostalo so zľavou, doplatiť by muselo zhruba 340 miliónov eur v horizonte troch až štyroch rokov. Naď uviedol, že o stroje prejavilo záujem viacero krajín a ak Slovensko ponuku neprijme, poputujú do rúk iného štátu.

"Vďaka našej zodpovednej obrannej politike, vzťahom s USA a tiež jasnej podpore Ukrajiny, sme dostali túto ponuku ako prví," uviedol minister na sociálnej sieti. Taktiež dodal, že táto ponuka sa dá vnímať aj ako istá forma nepriamej kompenzácie za meškajúce stíhačky F-16.

Podľa Naďa AH-1Z Viper je ponuka pre Slovensko mimoriadne výhodná. "Zásadným spôsobom zvýši obranný potenciál SR. Bojové vrtuľníky v súčasnosti vôbec nemáme, išlo by teda o úplne novú bojovú spôsobilosť."

Anketa

Sú vrtuľníky Viper adekvátnou kompenzáciou za stíhačky MiG-29?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 231
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok