Najčastejšie chyby pri cvičení doma

ta3/Soňa Búranová
19.3.2023 06:00

Cvičenie doma má svoje výhody aj nevýhody. Obľúbeným sa stalo najmä v čase pandémie, ktorá zatvorila fitness centrá a posilňovne. Ľudia si našli aktivitu, z ktorej sa stal zvyk, a výhovorky išli bokom. Cvičiť v domácom prostredí ale nemusí byť až také jednoduché. Trénerka Veronika Greinerová radí, na čo si dávať pozor.

Najčastejšie chyby pri cvičení doma
ta3/Soňa Búranová

Ako na to?

Plnohodnotný a správne prevedený tréning nemusíte zažiť iba vo fitku. Postačí vám podložka a vlastná hmotnosť, prípadne si môžete pomôcť činkami alebo použitím odporových gúm

Veronika hovorí, že "rozdiel medzi cvičením vo fitku a cvičením doma je všetkým jasný". Podľa nej je dôležitý "dobrý režim, individuálne pomôcky na tréning a vôľa cvičiť v domácich podmienkach". Zhrnula preto niekoľko výhod a nevýhod, ktoré môžu cvičenie doma výrazne ovplyvniť.

Výhody cvičenia doma:

1. Cvičenie prevažne s vlastnou hmotnosťou, ktorú využívame z 80 percent bez použitia strojov alebo závaží.
2. Komfort domáceho prostredia.
3. Úspora peňazí aj času.
4. Eliminácia stresu z ostatných ľudí v posilňovni alebo vo fitku.
5. Cvičenie bez prispôsobovania sa iným (napr. v prípade striedania sa na strojoch).

Nevýhody:

1. Obmedzený priestor na vykonávanie cvikov.
2. Cvičenie bez trénera, hrozí riziko zranenia. Prevedenie cvikov môže byť zlé, čo znamená, že pohyb ide na úkor techniky.
3. Nulová socializácia. Ide o frustrujúcu skúsenosť pre ľudí, ktorí radi cvičia v skupinách alebo sa chcú motivovať inými.
4. Nedostatok pohybu, a to najmä v prípade tých, ktorí pracujú z domu.
5. Rušivé elementy - televízia, počítač, mobil...

Samozrejme, nie každý sa s vymenovanými výhodami a nevýhodami stotožňuje. Všetko závisí od osobných preferencií jednotlivca. Je však dôležité dbať na to, aby bol tréning v domácom prostredí prevedený správne. Veronika vysvetlila, akých chýb sa najčastejšie dopúšťame, a ako ich eliminovať, aby bol výsledok efektívny.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok