Niekto hekol rádiá na Kryme. Páchateľ poslal obyvateľov do krytov a pripravoval ich na evakuáciu do Ruska

ta3 čtk
22.3.2023 12:16

Hackeri narušili vysielanie rozhlasových staníc na Ruskom nelegálne anektovanom ukrajinskom polostrove Krym a odvysielali varovanie pred možnými útokmi. Obyvateľov vyzvali, aby sa schovali do krytov a pripravili sa aj na možnú evakuáciu do Ruska. Poradca šéfa ruskej správy Krymu Oleg Krujčkov označil oznámenie o bezprostredných hrozbách pre miestnych obyvateľov za klamstvá. Informoval o tom ukrajinský server focus.ua.

Do útočných brigád na oslobodenie Donbasu a Krymu sa prihlásilo viac ako 15-tisíc dobrovoľníkov
TASR/AP

Krym v rozpore s medzinárodným právom Rusko anektovalo v roku 2014, Západ krok neuznáva. Kyjev požaduje stiahnutie ruských síl z polostrova a podmieňuje tým aj prípadné rokovania o mierovom riešení vojny na Ukrajine.

Poslucháči na Kryme si teraz vypočuli varovanie, že v oblasti môže prepuknúť masívne ostreľovanie, a výzvu na evakuáciu. "V prípade vyhlásenia leteckého poplachu sa bezodkladne presuňte do najbližšieho krytu. Zabaľte si núdzovú batožinu so súborom nenahraditeľných vecí a majte ju pripravenú na použitie. Majte zásobu pohonných hmôt pre svoje auto. V prípade nepredvídateľných okolností bude za účelom zaistenia spojenia s pevninskou časťou Ruska organizovaná preprava evakuačnými trajektmi," znelo hlásenie odvysielané hackermi.

Gubernátor prístavného mesta Sevastopoľ Michail Razvožajev na sociálnych sieťach napísal, že varovanie by mohlo byť ukrajinským "informačným útokom". Pripustil však, že bezpečnostná hrozba na Kryme je možná. V takom prípade podľa neho budú obyvatelia informovaní všetkými dostupnými komunikačnými kanálmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok