Putinovi sa nepodarilo dojednať neobmedzené partnerstvo s Čínou, myslia si analytici

ta3 čtk
22.3.2023 07:17

Ruskému prezidentovi Vladimírovi Putinovi sa pravdepodobne nepodarilo dojednať neobmedzené dvojstranné partnerstvo s Čínou, v ktorej dúfal, uviedol v noci na dnešok vo svojej pravidelnej správe k vojne na Ukrajine americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Záväzky, ktoré obe krajiny prijali pri návšteve čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskve, sú podľa neho nevyvážené.

Putinovi sa nepodarilo dojednať neobmedzené partnerstvo s Čínou, myslia si analytici
Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Dvojica politikov spolu v utorok v Kremli rokovala štyri a pol hodiny a vydala aj spoločné vyhlásenie, v ktorom sa okrem iného stavia proti "všetkým jednostranným sankciám" vyhláseným s opomenutím Bezpečnostnej rady OSN. Varovala aj pred zhoršovaním krízy na Ukrajine a jej prechodom do "nekontrolovateľnej fázy". ISW ale poznamenáva, že Si nevyjadril žiadny zámer podporiť ruskú vojnu okrem "vágnych diplomatických uistení", čo je podľa amerických analytikov pravdepodobne menej, než v čo Putin dúfal.

"Putinovi sa pravdepodobne nepodarilo zaistiť presne taký druh partnerstva, aký potrebuje a po akom túži, a Si pravdepodobne odíde z Moskvy s uisteniami, ktoré sú jednostrannejšie, než Putin zamýšľal," je presvedčený ISW.

Dokazuje to tým, že Putin na rozdiel od Sia sľúbil rad opatrení, ktoré "ukazujú na pokračujúcu orientáciu Ruska na Čínu a jeho závislosť na nej v energetickom a hospodárskom sektore, čo sa v porovnaní s relatívne umiernenými záväzkami Sia javí ako veľmi jednostranné".

Putin okrem iného sľúbil, že zvýši export plynu do Číny a že je pripravený pomôcť čínskym firmám nahradiť západné spoločnosti, ktoré opustili ruský trh kvôli agresii na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok