Čína nereaguje na výzvu, aby sa pridala k ukrajinskému mierovému plánu, tvrdí Zelenskyj

ta3 ČTK
21.3.2023 21:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že navrhol Číne, aby sa pripojila k ukrajinskému návrhu na ukončenie vojny na Ukrajine. Odpoveď ale doteraz nedostal, informovala agentúra Interfax-Ukrajina. Peking vo februári predstavil vlastný mierový plán, ktorý by sa podľa vyjadrenia ruského prezidenta Vladimíra Putina mohol stať základom pre urovnanie konfliktu na Ukrajine.

Čína nereaguje na výzvu, aby sa pridala k ukrajinskému mierovému plánu, tvrdí Zelenskyj
TASR/AP

Bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že pokiaľ chce Čína hrať konštruktívnu úlohu, mala by na Rusko naliehať, aby vojnu ukončilo. Podľa šéfky nemeckej diplomacie Annaleny Baerbockovej je výsledok utorkového rokovania čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga s Putinom v Moskve sklamaním.

"Verejne aj diplomatickou cestou sme Číne oznámili náš mierový návrh a vyzvali ju, aby sa pripojila. Čakáme na odpoveď," povedal Zelenskyj po svojom utorkovom stretnutí s japonským premiérom Fumiom Kišidom v Kyjeve. Dodal, že zatiaľ nemá žiadne podrobnosti ohľadom možného telefonického rozhovoru s čínskym vodcom Si Ťin-pchingom, o ktorom špekulovali médiá.

Ruský prezident Putin po rozhovoroch so Si Ťin-pchingom v Moskve uviedol, že čínsky mierový plán by mohol byť základom ukončenia konfliktu na Ukrajine. Súčasne dodal, že doteraz nevidí ochotu Západu a Kyjeva konať v tomto smere.

Peking v pláne okrem iného nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, vyzýva na zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku. Zároveň sa hlási k princípu "zvrchovanosti, nezávislosti a územnej celistvosti všetkých krajín“. Zelenskyj predtým uviedol, že by Kyjev mal s Pekingom na mierovom pláne spolupracovať, a zároveň upozornil, že s niektorými bodmi nesúhlasí. Základnou podmienkou Ukrajiny pre mierové rokovania je stiahnutie ruských vojsk z ukrajinského územia.

Koniec vojny v nedohľadne 

"V tom, čo povedal Putin a Si Ťin-Pching, sme nevideli nič, čo by nás viedlo k tomu, aby sme si mysleli, že vojna na Ukrajine skončí čoskoro," povedal bezpečnostný hovorca Bieleho domu Kirby. Čína podľa neho nie je v otázke vojny na Ukrajine nestranná, zároveň by vzťah Pekingu a Moskvy nenazýval spojenectvom. Uviedol, že niektoré čínske firmy možno poskytujú Rusku tovar dvojakého použitia, teda taký, ktorý ide nasadiť na civilné aj vojenské účely. Podľa serveru Politico ide o pušky, ochrannú výstroj alebo súčasti dronov.

Nemecká ministerka zahraničia Baerbocková návštevu Si Ťin-pchinga v Moskve označila za sklamanie, pretože Čína mala príležitosť splniť úlohu a zodpovednosť stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN, ktorého výsadou nie je len vznášanie veta, ale aj práca v prospech mieru. Baerbocková upozornila, že utorkové vyhlásenie Moskvy a Pekingu - ktoré vystupuje proti "jednostranným sankciám" vyhláseným s opomenutím Bezpečnostnej rady OSN - "sa nezmieňuje o skutočnosti, že v poslednom roku zažívame vo svete útočnú vojnu, alebo ako by sa to dalo inými slovami nazvať; ako by táto vojna celý rok vôbec nebola".

Čínsky plán urovnania konfliktu na Ukrajine šéfka nemeckej diplomacie označila za pozičný dokument, v ktorom nie je pomenovaný útočník ani obeť, a preto podľa jej názoru nemôže znamenať "skutočný príspevok na ceste k mieru". Čína má pritom ako stály člen Bezpečnostnej rady OSN mimoriadnu zodpovednosť, zdôraznila podľa agentúry DPA Baerbocková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok