Ukrajina dekolonizuje zemepisné názvy. Zakázala používanie označení spojených s Ruskom

ta3 ČTK
21.3.2023 16:50

Ukrajina zakázala používanie miestopisných názvov odkazujúcich na Rusko. Príslušný zákon v utorok schválili poslanci ukrajinského parlamentu, informovali ukrajinské médiá.

Zákaz sa vzťahuje na označenie symbolizujúce okupačnú mocnosť alebo jej významné, historické a kultúrne miesta a tiež na osoby, ktoré vykonali vojenskú agresiu voči Ukrajine, vyplýva podľa serveru RBK-Ukrajina zo schválenej novely zákona o zemepisných názvoch.

"Cieľom zákona je dekolonizácia zemepisných názvov a regulácia používania zemepisných názvov a symbolov štátu, ktorý sa dopustil ozbrojenej agresie proti Ukrajine," citoval server LB.ua z dôvodovej správy k zákonu.

Pripomienky ruskej a sovietskej nadvlády išlo na Ukrajine donedávna nájsť takmer všade. Od 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin zahájil vojnu proti ich krajine, začali Ukrajinci s väčším dôrazom presadzovať vlastný historický odkaz a obce sa začali aktívnejšie zbavovať sovietskych a ruských názvov a pomníkov.

Napríklad v Kyjeve bol vo februári odstránený pomník sovietskeho letca Valerija Čkalova a pamätník sovietskeho maršala Nikolaja Vatunina. Na konci minulého decembra v juhukrajinskej Odese odstránili pomník ruskej cárovnej Kataríny II. Veľké, ktoré prístavné mesto nechala v 18. storočí založiť.

Už v roku 2015 prijala Ukrajina zákon o dekomunizácii, ktorý zakazoval používanie komunistických symbolov a nariadil premenovať miestopisné označenia súvisiace s komunizmom. V dôsledku toho sa zmenili názvy viac ako 50 000 ulíc a bezmála 1000 miest a dedín. Výnimku mali pamätníky spojené s druhou svetovou vojnou.

Podľa minuloročného prieskumu sociologickej agentúry Rejting bolo 71 percent Ukrajincov na odstránenie pomníkov spojených s Ruskom. Viac ako 65 percent respondentov sa vyslovilo za premenovanie ulíc, ktorých názov odkazuje na Rusko či Sovietsky zväz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok