Explózie na Kryme sú signál pre Rusov, aby odtiaľ odišli, znie z Kyjeva

ta3 čtk
21.3.2023 12:26

Pondelkové explózie na polostrove Krym sú signálom pre Rusov, že majú oblasť opustiť, uviedla podľa agentúry Unian hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková. V meste Džankoj na severe Krymu, kde boli v pondelok počuť explózie, miestne úrady zaviedli mimoriadny stav, informoval server BBC News. Ukrajinský polostrov Krym v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo Rusko.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

O explóziách na Kryme informovali ruská aj ukrajinská strana. Šéf správy mesta Igor Ivin uviedol, že miesto sa stalo terčom útoku bezpilotných lietadiel, ktoré poškodili obytný dom a obchod. Ukrajinská vojenská rozviedka HUR napísala, že explózia zničila ruské strely s plochou dráhou letu Kalibr, ktoré boli prevážané po železnici. Oficiálne sa Ukrajina k útoku neprihlásila.

Humenjuková dnes poukázala na to, že Džankoj je železničným uzlom. "Už na začiatku plnohodnotnej invázie sa hovorilo o tom, že útoky na logistiku budú mať zásadný vplyv na zmenu vnímania nepriateľa toho, čo robí na Kryme. Teraz bol jasne nastavený kurz na pochopenie, že železnicu treba už teraz použiť na odchod," citovala ju agentúra Unian.

Hovorkyňa dodala, že ruská strana na rozdiel od ukrajinskej neinformovala o zničení striel Kalibr, pretože podobná informácia nezodpovedá predstave, ktorú o sebe Rusko vytvára. Podotkla, že výbuchy na Kryme Rusi zvádzajú na fungovanie protivzdušnej obrany a snažia sa tamojších obyvateľov uistiť, že všetko ide podľa plánu.

Poradca šéfa okupačnej krymskej správy Oleg Krjučkov označil tvrdenie ukrajinskej vojenskej rozviedky o zničení riadených striel Kaliber za fantazírovanie. Ruský vyšetrovací výbor, ktorý plní funkciu kriminálnej ústredne, oznámil, že drony útočili iba na civilné ciele.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok