ROZHOVOR: Hegerovi môže Matovičova ochranná ruka uškodiť, hovorí politologička Világi

ta3/Milan Špak, hm
22.3.2023 00:00

Igor Matovič môže pri Eduardovi Hegerovi zvoliť namiesto šľahajúcich plameňov stratégiu ochrannej ruky. Premiérovi a jeho Demokratom to však môže uškodiť, hovorí politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi, ktorej sme sa pýtali aj na to, či je Mikuláš Dzurinda ako politik za zenitom a či sa bude Boris Kollár opäť štylizovať do úlohy drahej nevesty.

ROZHOVOR: Hegerovi môže Matovičova ochranná ruka uškodiť, hovorí politologička Világi
TASR/Jakub Kotian

Peter Pellegrini naznačil, že nechce sedieť v jednej vláde s Robertom Ficom. Myslí to vážne alebo ide skôr o nejaké predvolebné hry?

Napriek tejto čudnej dobe "post-pravdy" chcem veriť, že bazálne pravidlá vrátane toho, že si človek stojí za svojím slovom stále platia. Nemám teda dôvod spochybňovať tvrdenia Petra Pellegriniho. Z politologického hľadiska, vzhľadom na dynamiku moci, ktorú by takáto koaličná dvojica mala, je taktiež pochopiteľné, že Hlas by mal voliť radšej inú možnosť. Logické predpoklady však nie sú vždy tými, ktoré sa nakoniec presadia. 

Mohol by Smer a Hlas rozdeliť aj postoj k vojne na Ukrajine? Napríklad pri migoch Smer jednoznačne odmietal ich zaslanie na Ukrajinu, zatiaľ čo Hlas s tým nemal problém, ak budú splnené určité podmienky. 

Zahranično-politické témy len ojedinele rezonujú vo voľbách na Slovensku natoľko, aby vyhrávali či prehrávali politikom voľby. Dôležitými boli napríklad vo voľbách v roku 1998. Aj v prípade vojny na Ukrajine, i keď ide o veľmi podstatnú súčasť diania vo svete a v našom bezprostrednom susedstve, využitie tejto témy pri politickej mobilizácii bude limitované. Možno predpokladať, že Smer využije najmä ekonomický rozmer tejto krízy – ekonomické dôsledky. To, čo spomínate v prípade Hlasu je skôr o principiálnom a hodnotovom postoji voči vojenskému konfliktu na Ukrajine. "Dialóg" Smeru a Hlasu (ale aj iných strán) v tomto aspekte tak môže pripomínať skôr paralelné konverzácie.

Zatiaľ zo všetkých najtichšie pôsobí hnutie Sme rodina. Necháva si Boris Kollár otvorené dvierka na prípadnú spoluprácu na obe strany?

Hnutie Sme rodina dlhodobo a strategicky pracuje na svojom koaličnom potenciále a ani súčasné obdobie nie je výnimkou. V duchu hesla "byť drahou nevestou" potrebuje udržiavať svoj kredit, aby malo s čím licitovať.

Momentálne prebieha posledná schôdza parlamentu pred vypršaním koaličnej zmluvy. Očakávate ešte nejaké ďalšie divoké návrhy v rámci kampane typu 500 eur za účasť vo voľbách?

Z parlamentu sa na pár mesiacov stáva hlavná aréna politického boja, a preto možno očakávať rôzne návrhy, ktorými budú chcieť politické strany získať voličskú pozornosť. Samotné presadenie týchto návrhov bude veľmi otázne, keďže parlamentná väčšina bude veľmi variabilná. To však neznamená, že musia byť strany pri návrhoch zdržanlivé – komunikačne sa dá využiť aj ochota, návrh "riešenia", nielen jeho zavedenie do reálneho života.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok