Doženie vrahov Karma? Rodina Daniela Tupého sa objasnenia vraždy nedočkala ani po rokoch

ta3 tasr
21.3.2023 18:00

Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci akcie Karma v prípade vraždy Daniela Tupého osem osôb. Má byť medzi nimi aj syn expolicajta. Vrah mladého študenta však nie je známy ani po vyše 15 rokoch. Pozrite si chronológiu prípadu, ktorý otriasol Slovenskom.

Daniel Tupý pohreb 1140 px (TASR)
TASR

Daniela Tupého zavraždili 4. novembra 2005 vo večerných hodinách v bratislavskom parku na Tyršovom nábreží. Utrpel osem bodných rán. Na skupinu študentov zaútočila na petržalskom brehu Dunaja skupina mužov vyzbrojených nožmi a boxermi. Podľa svedkov mal útok trvať asi minútu. 

Zločin vyvolal množstvo reakcií odsudzujúcich násilie a prejavy neonacizmu. Podľa niektorých médií polícia pracovala v tom čase aj s verziou, že vraždu mohli mať na svedomí muži z podsvetia. Podľa spravodajského webu Aktuality.sk sa medzi podozrivými nenáchádzajú žiadni muži z gangu piťovcov, ktorých podozrievali.

Po rokoch došlo v prípade k posunu. Medzi zadržanými by mal figurovať aj syn bývalého policajta, ktorý v čase vyšetrovania vraždy vykonával túto funkciu. Ako Aktuality uviedli v utorok, malo by ísť o rovnakých ľudí akí boli podozriví v počiatku vyšetrovania. V roku 2008 vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka uviedol, že futbaloví chuligáni, ktorých polícia zaevidovala počas výtržností na štadióne, by mali súvisieť s vraždou Daniela Tupého.

Chronológia prípadu

2005

Vo večerných hodinách, 4. novembra, bol na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždený 21-ročný študent Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Daniel Tupý. Podľa očitých svedkov ho zabila skupina neznámych maskovaných osôb (neonacistov). Pri útokoch boxermi a nožmi zranili ďalších šesť študentov.

Organizácia Ľudia proti rasizmu vyzvala 9. novembra vtedajšieho ministra vnútra Vladimíra Palka, aby boj proti trestnej činnosti páchanej pravicovými extrémistami zaradil medzi politické priority rezortu. Odmenu v celkovej výške 400 000 slovenských korún ponúkali viaceré médiá tomu, kto pomôže polícii nájsť vraha. Pripomenúť si smrť Tupého a odmietnuť neonacizmus vo všetkých jeho podobách prišlo na Hodžovo námestie v Bratislave 5000 ľudí.
     
Na boj proti rasizmu a extrémizmu bola na ministerstve vnútra 10. novembra zriadená centrálna Komisia pre koordináciu postupu proti extrémizmu. Príbuzní, spolužiaci, pedagógovia, ale aj neznámi ľudia sa prišli na Nový cintorín v Žiline rozlúčiť s Tupým. Minister vnútra Vladimír Palko 12. novembra povedal, že vo vyšetrovaní vraždy študenta Daniela Tupého sa objavili zaujímavé stopy, nekonkretizoval ich.

2006

Vyšetrovatelia vypočuli 22. februára poškodených a rodinu zavraždeného študenta. Polícia tiež predviedla a vypočula desiatky osôb, či už svedkov alebo podozrivých. Otec zavraždeného Daniela Tupého 23. februára pred budovou Univerzity Komenského v Bratislave odhalil pamätnú tabuľu pripomínajúcu zabitie jeho syna skupinou neonacistov.  

Vyšetrovanie vraždy Tupého smerovalo k tomu, že za zabitím stála skupina neonacistov, vyhlásil 30. októbra otec zavraždeného Daniel Tupý starší. Polícia mala podľa neho k dispozícii určité svedectvá a identikity možných páchateľov.

2008

Vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák 27. februára potvrdil, že po necelom dva a pol roku od vraždy polícia obvinila jednu osobu z vraždy a tri osoby z ublíženia na zdraví. Minister uviedol, že svojím vzhľadom tieto osoby pripomínajú príslušnosť k extrémistickým hnutiam. Krajský súd v Bratislave 17. marca zamietol sťažnosti trojice obvinených v prípade vraždy voči vzatiu do väzby. Richard H., Dávid V. a Ján S. zostali za mrežami.

V súvislosti s kauzou Tupého zadržali 26. mája príslušníci Úradu boja proti organizovanej kriminalite Karola P. zo skupiny piťovcov. Zadržaný mal údajne ovplyvňovať jedného z utajených svedkov a dopustiť sa tým trestného činu marenia spravodlivosti. Karol P. išiel 29. mája do väzby. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava I.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok