Doženie vrahov Karma? Rodina Daniela Tupého sa objasnenia vraždy nedočkala ani po rokoch

ta3 tasr
21.3.2023 18:00

Národná kriminálna agentúra zadržala v rámci akcie Karma v prípade vraždy Daniela Tupého osem osôb. Má byť medzi nimi aj syn expolicajta. Vrah mladého študenta však nie je známy ani po vyše 15 rokoch. Pozrite si chronológiu prípadu, ktorý otriasol Slovenskom.

Daniel Tupý pohreb 1140 px (TASR)
TASR

Polícia 3. júna z vraždy obvinila ďalšie dve osoby. Išlo o Róberta J. a Michala B., ktorých obvinili z trestných činov výtržníctva a ublíženia na zdraví v štádiu pokusu. Dvojica mala byť prítomná na mieste činu.

Okresný súd Bratislava I 1. októbra rozhodol o prepustení z väzby dvoch údajných útočníkov na Tupého - Dávida V. a Jána S. Vo väzbe zostal Richard H. Keďže však voči rozhodnutiu podala sťažnosť prokurátorka, zostali vo väzbe naďalej všetci traja.

Krajský súd v Bratislave 23. októbra rozhodol o prepustení z vyšetrovacej väzby dvoch údajných útočníkov na študenta - Jána S. a Dávida V. Súd ďalej rozhodol, že u údajného hlavného útočníka Richarda H. naďalej trvajú dôvody na väzbu. 

Chyby na mieste činu

2009

Po viac ako troch rokoch, ktoré uplynuli od vraždy, sa začalo na Okresnom súde Bratislava I 26. januára po prvý raz pojednávanie s údajnými útočníkmi na študenta. Dozorová prokurátorka Krajskej prokuratúry v Bratislave pred procesom uviedla, že je v dôkaznej núdzi.

V kauze pred súdom 29. januára vypovedal prvý z významných svedkov Milan L. Vypovedal, že v čase vraždy boli na Tyršovom nábreží iba Michal B., Róbert J., osoba pod prezývkou Grco, ktorý v minulosti spáchal samovraždu, a Marek K. 

Nevyriešeným prípadom vraždy sa inšpiroval režisér Teodor Kuhn, ktorý natočil v roku 2019 film s názvom Ostrým nožom.

Senát bratislavského okresného súdu 10. júna zamietol návrh otca zavraždeného študenta, aby obžalovaní v tejto kauze a utajovaní svedkovia išli na detektor lži. Prokurátorka zároveň oficiálne priznala, že v tomto prípade je v dôkaznej núdzi. Ďalší z utajovaných svedkov v kauze vraždy odmietol  11. júna vypovedať. Poprel svoje pôvodné slová z výpovede v prípravnom konaní. Dokazovanie v prípade sa tak skončilo.

Prokurátorka 12. júna navrhla uznať Richarda H. za vinného z vraždy Tupého. Navrhla pre neho trest v hornej polovici trestnej sadzby vo väzení s najprísnejším strážením. Richardovi H. hrozilo desať až 15 rokov. Zvyšným obžalovaným z útoku z novembra 2005 navrhla trest v dolnej polovici trestnej sadzby v zariadení s minimálnym stupňom stráženia.

Obžalovaných v prípade vraždy Tupého rozsudkom 16. júna oslobodil Okresný súd Bratislava I. Súd neuznal za vinného Richarda H. ani Dávida V., Jána S., Michala B. a Róberta J., ktorých žalovali z ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Ako vyplynulo počas procesu, časť z obvinených bola zo skupiny piťovcov a časť zo sýkorovcov. Tí však boli v antagonistickom vzťahu.

2010 až 2019

Odchádzajúci šéf rezortu vnútra Kaliňák 7. júla 2010 povedal, že pri vyšetrovaní vraždy sa urobili chyby už na mieste činu. Ministerstvo vnútra 1. novembra 2010 zrušilo špecializovaný tím na vyšetrenie vraždy. V kauze 4. novembra toho istého roku vypočuli ďalších svedkov a boli urobené nové úkony vo veci. Informoval minister vnútra Daniel Lipšic. Bratislavská mafia ponúkla 9. januára 2011 200 000 eur za mená nových svedkov v prípade vraždy.

Trestné stíhanie v prípade študenta bolo 24. augusta 2012 prerušené. Vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar 6. novembra 2017 pripustil, že polícia preveruje nové informácie.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok