Bude dostatok hydinového mäsa a vajec na Veľkú noc?

ta3 TASR
21.3.2023 10:22

Ponuka vajec a hydinového mäsa na slovenskom trhu pred Veľkou nocou bude dostatočná. Uviedol to na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

"V období pred Veľkou nocou zaznamenávame každoročne zvýšený dopyt po konzumných slepačích vajciach, ako aj hydinovom mäse. Aj v tomto roku očakávame na trhu dostatočnú ponuku z domácej produkcie, ktorá je kvalitná, čerstvá, zdravá a bezpečná," spresnil Molnár.

Jedným dôvodov je podľa jeho slov skutočnosť, že slovenskí chovatelia hydiny v zimnom období dodržiavali na svojich farmách prísne prevádzkovo-hygienické opatrenia, ktoré zabránili výskytu vtáčej chrípky vo veľkochovoch, na rozdiel od viacerých, aj okolitých krajín.

Upozornil, že v predsviatočnom období rastie záujem aj o hydinové mäsové výrobky. "Očakávame, že v súčasnej dobe zvýšenej inflácie bude záujem o naše výrobky ešte vyšší, pretože hydinové mäso je stále najlacnejšie a svojimi výživovými hodnotami a dietetickými vlastnosťami je vhodné pre každého spotrebiteľa," podčiarkol.

Doplnil, že chovatelia a spracovatelia hydiny na Slovensku zaznamenávajú výrazný rast výrobných nákladov už od začiatku roka 2021. "Najmä počas roka 2022 sa intenzita rastu nákladov výrazne zvýšila. V úvode roka 2023 sme zaznamenali ďalší rast vstupných cien elektrickej energie, plynu a mzdových nákladov," dodal riaditeľ ÚHS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok