Vajce sa stalo symbolom inflácie v Európskej únii. O koľko zdraželo v jednotlivých krajinách?

ta3 TASR
10.3.2023 15:43

Vysoká miera inflácie v Európskej únii tvrdo zasiahla domácnosti v celom bloku a upriamila pozornosť na jednu zo základných položiek, ktorou je vajce. Informuje o tom agentúra AP.

Vajce sa stalo symbolom inflácie v Európskej únii. O koľko zdraželo v jednotlivých krajinách?
TASR/AP

Európsky štatistický úrad Eurostat oznámil, že priemerná cena vajec, dôležitej a základnej potraviny pre chudobné rodiny aj gurmánskych kuchárov, vzrástla za 12 mesiacov do konca januára 2023 o 30 percent. Vajíčko sa tak stalo symbolom toho, ako rastúce životné náklady zasiahli každého v 27-člennom bloku.

Hoci najnovšie údaje o vývoji inflácie odhalili, že tempo jej rastu v 20-člennej eurozóne začalo vo februári klesať a dosiahlo 8,5 %, sektor potravín, alkoholu a tabaku pokračoval v raste, a to medziročne o 15 percent. Vajíčka pritom predbehli takmer všetky potraviny. Pred dvoma rokmi bolo tempo zvyšovania cien vajec stále nízke, na úrovni 1 %, minulý rok však stúplo na 7 % a vo februári 2023 dosiahlo 30 percent.

V rámci EÚ vzrástli najviac ceny vajec v Českej republike, medziročne až o 85 %, a v tesnom závese boli ďalšie dve stredoeurópske krajiny, Maďarsko (80 %) a Slovensko (79 %). Nemecko a Luxembursko boli na opačnom konci, pričom obe zaznamenali miernejší nárast cien vajec, o 18 percent.

Aj v Spojených štátoch sa ceny vajec za uplynulý rok prudko zvýšili. Prispelo k tomu prepuknutie vtáčej chrípky a tiež prudký rast inflácie, ktorá dosiahla najvyššiu úroveň za celé desaťročia. 

Podľa najnovších údajov priemerná maloobchodná cena tucta vajec v USA dosiahla v decembri 4,25 USD (približne 4,03 eur), čo je oveľa viac ako 1,79 USD (približne 1,70 eur) o rok skôr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok