FOTO: Prezident Steinmeier s vojenskými poctami prijal českého prezidenta Pavla

ta3 čtk
21.3.2023 09:52

Český prezident Petr Pavel a jeho nemecký náprotivok Frank-Walter Steinmeier sa pri utorkovom stretnutí v Berlíne zhodli, že vzťahy ich krajín sú priateľské a na vysokej úrovni a že chcú usilovať sa o ich ďalší rozvoj. V pláne sú schôdzky na medzivládnej úrovni a tiež výročné bilančné rokovania prezidentov.

FOTO: Prezident Steinmeier s vojenskými poctami prijal českého prezidenta Pavla
AP Photo/Markus Schreiber

Pavel si tiež prezrel Pamätník berlínskeho múru, kde si uctil odkaz obetí rozdelenia nemeckej metropoly. Zišiel sa tu aj s krajanmi a tohto stretnutia sa zúčastnili aj zástupcovia slovenskej komunity.

Vrcholom oficiálnej návštevy bolo dopoludňajšie prijatie u prezidenta Steinmeiera, ktoré bolo s vojenskými poctami. Do berlínskeho zámku Bellevue, ktorý je sídlom spolkových prezidentov, odprevadila Pavla jeho žena Eva Pavlová, ktorej sa tu stretla so Steinmeierovou manželkou Elke Büdenbenderovou.

Na tlačovej konferencii obaja štátnici ocenili veľmi blízke priateľstvo, ktoré Českú republiku a Nemecko spája. Utorkový rozhovor s Pavlem podľa Steinmeiera ukázal, že vzťahy medzi oboma krajinami nie sú len dvojstranné, ale skôr mnohostranné. Poukázal pritom na pevné zakotvenie oboch krajín v EÚ a NATO.

Steinmeier na otázku ČTK, či hľadal s Pavlem aj sporné témy, odpovedal, že to tak nebolo, ale že hovorili o veciach, v ktorých je možné spoluprácu zintenzívniť. Za také oblasti označil energetiku či ochranu klímy. Pavel povedal, že so Steinmeierom chcú už aj tak dobré vzťahy oboch krajín ešte viac zlepšiť, okrem iného pravidelným výročným stretávaním. Na týchto stretnutiach by radi vývoj za uplynulý rok hodnotili. Český prezident hovoril aj o zámere rozšíriť vzájomný takzvaný strategický dialóg z ministerskej úrovne na úroveň šéfov vlád.

Rozvoj priateľských vzťahov

Priateľské vzťahy chcú obaja prezidenti ďalej rozvíjať. Aj z tohto dôvodu Pavol pozval Steinmeiera v druhej polovici roka do Prahy. Nemecký prezident prisľúbil, že bude hľadať vhodný termín, výslovne ale cestu do českej metropoly nepotvrdil. Steinmeier naopak pozval Pavla k sebe na letné slávnosti, na ktorých by sa český prezident chcel zúčastniť.

Zo zámku Bellevue odišiel Pavol k Pamätníku berlínskeho múru na ulici Bernauer Strasse, ktorá sa do histórie zapísala množstvom dramatických útekov na Západ, okrem iného oknami či tunelmi. Nie vždy sa útek do západnej časti Berlína podaril. Obete múru, ktorých je najmenej 140, majú v pamätníku pietne miesto. U neho Pavel spoločne s manželkou položili veniec.

V areáli pamätníka na Pavla čakali zástupcovia českej a slovenskej komunity v Nemecku, niektorí z nich prezidenta vítali s českými vlajkami. S krajanmi Pavel s manželkou diskutovali a dostali od nich obrázky nakreslené deťmi či leporelo českej školy Rhein-Main z hesenského Neu-Isenburgu.

Pavla v utorok v Berlíne ešte čaká prednáška v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku (DGAP) a stretnutie so Steinmeierovým predchodcom v prezidentskom úrade Joachimom Gauckom. Návštevu neskoro popoludní zakončí v budove spolkového kancelárstva, kde sa stretne so šéfom nemeckej vlády Olafom Scholzom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok