Čínsky prezident Si Ťin-pching pozval Putina na návštevu Číny

ta3 čtk
21.3.2023 07:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching počas svojej návštevy Moskvy pozval šéfa Kremľa Vladimíra Putina v tomto roku do Číny. Informovali o tom v utorok ruské agentúry. Čínska hlava štátu je v ruskej metropole druhým dňom, v pondelok Si rokoval so svojím ruským náprotivkom, s ktorým sa má stretnúť znova aj v utorok.

"Včera (v pondelok) som pozval prezidenta Putina, aby tento rok v pre neho vhodnú dobu navštívil Čínu," uviedol dnes Si Ťin-pching pri stretnutí s Mišustinom, ktorého podľa agentúry TASS pozval do Číny tiež.

Štátna návšteva čínskeho prezidenta pokračuje druhým dňom. Po pondelňajšej neformálnej schôdzke so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom sa dvojica zíde znovu na oficiálnom rokovaní, na ktorom budú prítomné aj delegácie. Návštevu Ruska zakončí čínsky vodca v stredu.

Pondelkové rokovanie oboch štátnikov medzi štyrmi očami trvalo štyri a pol hodiny. Ruský prezident pred ním vyzdvihol Siov "vyvážený" postoj k Ukrajine a uviedol, že sa zoznámil návrhy, ktoré Čína minulý mesiac predstavila s cieľom dosiahnuť ukončenie bojov. Rusko vojensky Ukrajinu napadlo na konci minulého februára, Kyjev má pri svojej obrane podporu západných krajín.

Obe strany označili Siovu trojdňovú cestu do Moskvy za príležitosť na prehĺbenie deklarovaného "priateľstva bez hraníc". Podľa agentúry AP návšteva posiela silný odkaz Západu, že úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo. Cesta čínskeho prezidenta tiež predstavuje povzbudenie pre Putina len niekoľko dní po tom, čo na neho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok