Rusko sa na Ukrajine snaží o aspoň okrajové zisky predtým, ako stratí iniciatívu, uviedol ISW

ta3 čtk
21.3.2023 08:03

Ruské sily sa snažia dosiahnuť aspoň okrajové zisky na ukrajinskom Donbase skôr, než pri svojej jarnej ofenzíve prídu o iniciatívu, uviedli v novom hodnotení situácie na ukrajinskom bojisku analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Rusi podľa ISW v uplynulom dni zaznamenali malé úspechy v Bachmute a jeho okolí. Za cenu vysokých strát tiež zosilňujú útoky na Avdijivku.

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruské sily podľa správy ISW za uplynulý deň pravdepodobne postúpili v juhozápadnom a severnom Bachmute a tiež severozápadne od mesta. Zrýchlili aj tempo operácií pri Avdijivke, ktorú sa snažia obkľúčiť. Operácia pri Avdijivke ISW vo svojej správe hodnotí ako "pomýlenú" snahu odlákať ukrajinské sily z iných oblastí frontu.

"Je naďalej možné, že ruský postup môže Ukrajincov donútiť k stiahnutiu z Bachmutu alebo Avdijivky, aj keď ani jedno z toho sa v súčasnosti nejaví ako pravdepodobné," mienia analytici.

Generálny štáb ukrajinskej armády potom dnes hlási odrazenie 120 ruských útokov v piatich oblastiach. Hlavným cieľom ruských síl podľa štábu naďalej zostáva ovládnutie celej Doneckej a Luhanskej oblasti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok