Japonský premiér Kišida pricestoval do Kyjeva, stretol sa so Zelenským a navštívil Buču

ta3 čtk
21.3.2023 19:35

Japonský premiér Fumio Kišida v utorok pricestoval do Kyjeva. Predtým, než sa večer stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, zavítal do neďalekej Buče, ktorej obyvatelia vlani na jar zažili počas ruskej okupácie teror zo strany ruských vojakov. Zelenskyj po rokovaní so šéfom japonskej vlády uviedol, že sa cez video zúčastní nadchádzajúceho summitu G7 v Japonsku, informovala agentúra Reuters.

Kišida na Ukrajinu prišiel vlakom z poľského pohraničného mesta Przemyśl. Ukrajinská diplomatka Emine Džapparovová, ktorá premiéra privítala na stanici, označila na sociálnych sieťach jeho návštevu na Ukrajine za historickú. Od vypuknutia vojny na Ukrajine je japonský líder v krajine prvýkrát.

"Celý svet bol šokovaný smrťou Ukrajincov v Buči. V mene japonského ľudu by som rád vyjadril úprimnú sústrasť a súcit s tými, ktorí prišli o život a trpeli v dôsledku týchto brutálnych akcií," citovala Kišidu stanica NHK.

Zelenskyj po stretnutí s Kišidou uviedol, že sa prostredníctvom videospojenia na Kišidovo pozvanie zúčastní summitu skupiny G7, ktorý sa v máji uskutoční v Hirošime. Japonsko aktuálne tomuto zoskupeniu veľkých svetových ekonomík predsedá.

Zelenskyj označil Kišidu za "dlhodobého priateľa Ukrajiny" a "mocného obhajcu medzinárodného poriadku". Japonský premiér po rokovaní oznámil, že Japonsko poskytne napadnutej krajine balík pomoci za 30 miliónov dolárov. Jeho súčasťou nebudú smrtiace zbrane, uviedla agentúra Kjódó.

Kišida prišiel na Ukrajinu v čase, keď v Moskve s ruskými predstaviteľmi rokoval čínsky prezident Si Ťin-pching. Rusko v rovnakom čase oznámilo, že dva jeho strategické bombardéry Tu-95MS dnes uskutočnili prelet nad medzinárodnými vodami Japonského mora.

Pred cestou na Ukrajinu Kišida rokoval so svojím indickým náprotivkom Naréndrom Módím, ktorý v minulosti poukazoval na negatívne dopady vojny na svetovú ekonomiku. Pred svojím štvrtkovým návratom do Japonska chce Kišida rokovať aj s poľským premiérom Mateuszom Morawieckým, uviedla agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok