FOTO: Tisícky ľudí prišli o život zbytočne. Vojna v Iraku pomohla iba radikálom, tvrdia experti

ta3/Alžbeta Múcsková
21.3.2023 00:00

Vtedajší americký prezident George W. Bush oznámil v marci 2003 začiatok vojenských operácií amerických a britských jednotiek v Iraku. Táto vojna trvala do decembra 2011. V pondelok 20. marca sme si pripomenuli 20. výročie jej vypuknutia. Vojna v Iraku bola i naďalej je veľmi kritizovaná, a to ako v USA či Iraku, tak aj inde vo svete.

FOTO: Tisícky ľudí prišli o život zbytočne. Vojna v Iraku pomohla iba radikálom, tvrdia experti
TASR/AP

Príbehy z Iraku

Vojna si vyžiadala obete na všetkých stranách. Deti zo Spojených štátov prišli o rodičov, ktorí boli vyslaní do Iraku, domáci prišli o rodinu a blízkych. Zo štúdie, ktorú v roku 2019 vypracovala armáda Spojených štátov, vyplýva, že víťazom celej vojny bol Islamský štát. Výpovede ľudí z Iraku, ktoré zozbieral portál The Guardian, približujú, čím si obyvatelia museli počas rokov konfliktu prejsť.

Showkat Abdullah al-Mashhdani prišiel vo vojne o otca. Zavraždili ho americkí námorníci. "Počul silnú streľbu a vyšiel, aby pomohol deťom našich susedov dostať sa bezpečne do ich domovov. Zastrelili ho tesne pred našou bránou a okamžite zomrel," uviedol Showkat pre portál. Dodal, že po prehliadke domu vojaci zistili, že jeho otec bol akademikom. Ponúkli im odškodné 10-tisíc dolárov. Showkat a jeho šiesti súrodenci prišli zo sekundy na sekundu o otca. "Bol veľmi milý a vždy sa o rodinu postaral," popísal ho.

Abu Omar al-Timimi, ktorý pochádzal z farmárskej rodiny, bol falošne obvinený a zadržaný americkou armádou. "V roku 2004 prišli do môjho dvora americké jednotky a zatkli mňa a ďalšieho farmára. Vzali nás do väzenia a dva týždne nás vypočúvali," povedal pre portál. Vojaci sa snažili zistiť jeho prepojenie na istých povstalcov, nenašli však medzi nimi žiadne prepojenia. Napriek tomu ho presunuli do väzenia Abu Ghraib, kde ho už nevypočúvali, ale iba mučili.

"Nahého ma prinútili bežať po dlhej chodbe a potom mi pomocou píšťalky prikázali drepnúť si. Ak by som zlyhal, zaútočil by na mňa ich pes," popísal svoje skúsenosti Abu Omar. Dodal, že v cele ich bolo približne 70 a všetci zažívali takéto zaobchádzanie. "Americký riaditeľ väznice vedel, že sa to deje, no nič neurobil," doplnil. Prepustili ho na konci roku 2005, pričom mu dali 20 dolárov na cestu domov.

Abu Abdullah al-Hialy bol členom strany Saddáma Husajna. Po invázii prišiel o prácu a pridal sa k povstaniu. Bojoval s rôznymi skupinami, až kým nebol v roku 2014 uväznený ako člen militantnej skupiny Islamského štátu. "Uväznili ho na doživotie po tom, čo ho kruto mučili a donútili podpísať priznanie bez toho, aby si ho prečítal alebo vedel, čo je v ňom napísané. Bol členom Islamského štátu, no odsúdili ho za zločiny, ktoré nespáchal," vysvetlil jeho syn Abdulla.

Po tom, ako sa jeho rodina odvolala, mu znížili trest z doživotia na 15 rokov za mrežami. "Nikdy som ho nepodporoval, aby sa pridal k radikálnym islamským skupinám," dodal Abdulla.

Obdobné príbehy má každý obyvateľ Iraku. Či už patrili k podporovateľom novej vlády, povstalcom, alebo extrémistom, zažívali a doteraz zažívajú dlhé obdobie bojov, krviprelievania, výbuchov a nebezpečenstva. Vojna im zobrala domovy, rodiny aj priateľov. Napriek tomu, že vojna medzi západnými vojenskými silami a Irakom sa už skončila, naďalej sa nachádzajú na bojovom poli vo vojne medzi islamskými radikálnymi skupinami a irackou vládou.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok