Vymieňali si poklony a oslovovali sa priateľ. Putinov rozhovor s čínskym prezidentom trval hodiny

ta3 ČTK
20.3.2023 11:20

Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok v Kremli zišiel so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom. "Neformálne stretnutie" oboch vodcov trvalo štyri a pol hodiny, informovali ruské agentúry. Dodali, že čínsky hosť v Putinovom sprievode opustil Kremeľ a obaja prezidenti krátko pohovorili ešte pri automobile čínskeho prezidenta. Znovu sa stretnú v utorok.

Návšteva podľa agentúry AP posiela silný odkaz západným vodcom, že ich úsilie o izoláciu Ruska kvôli vojne proti Ukrajine neuspelo. Cesta čínskeho vodcu tiež predstavuje povzbudenie Putina len niekoľko dní po tom, čo na neho Medzinárodný trestný súd vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území.

Putin podľa agentúry Reuters označil postoj svojho kolegu k medzinárodnej situácii za vyvážený. Uviedol tiež, že sa Rusko zaoberalo čínskym návrhom na vyriešenie konfliktu na Ukrajine a že je otvorené rokovanie. "Podrobne sme sa zoznámili s vašimi návrhmi na vyriešenie akútnej krízy na Ukrajine. Samozrejme, že budeme mať možnosť to prebrať," povedal podľa agentúry TASS Putin.

Si Ťin-pching potom podľa ruskej agentúry Putinovi povedal, že čínska strana si veľmi cení vzťahy s Ruskom a že tieto kontakty majú "dejinnú logiku". Putinovi tiež poďakoval za to, že Rusko podľa neho Čínu podporuje.

Obaja štátnici si v úvode schôdzky vymieňali poklony a používali oslovenie "priateľ". Putin pogratuloval svojmu čínskemu náprotivku k obhájeniu funkcie vo voľbách. Čínsky líder potom vyjadril presvedčenie, že Putin taktiež na budúci rok uspeje vo voľbách a vyhlásil, že Rusko pod Putinovým vedením v posledných rokoch dosiahlo značné úspechy.

"Viem, že budúci rok sa vo vašej krajine uskutočnia ďalšie prezidentské voľby. Vďaka vášmu vedeniu dosiahlo Rusko v posledných rokoch značné úspechy a rozkvet. Som presvedčený, že ruský ľud vás silne podporí vo vašich dobrých zámeroch," povedal Si. Šéf Kremľa doteraz neoznámil, či bude kandidovať.

Putinova účasť vo voľbách

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov rýchlo poukázal na to, že Si Ťin-pching konkrétne nehovoril o Putinovej účasti vo voľbách v budúcom roku, ale dodal, že Kremeľ môže len zdieľať jeho dôveru, že Rusi podporujú Putina.

Denník Kommersant pripomenul, že s možnosťou Putinovho znovuzvolenia počíta novelizácia ústavy, schválená v roku 2020 v referende. Budúce prezidentské voľby by sa mali konať 17. marca 2024. Podľa denníka v januári v Kremli začali prípravy na voľby.

Keď sa Putin prvýkrát dostal k moci, sľúbil, že skoncuje s chaosom, ktorý zachvátil Rusko po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991. Ale invázia na Ukrajinu spustila zďaleka najväčšie problémy, s akými sa Putin za svojej vlády stretol, poznamenala agentúra Reuters.

Vojna začala najvážnejšiu konfrontáciu Ruska so Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962. Ruská armáda utrpela na Ukrajine sériu porážok, zatiaľ čo Západ uvalil na ruskú ekonomiku doposiaľ najtvrdšie sankcie. Ruskému partnerstvu s Čínou sa teraz dostáva väčšia pozornosť, pričom USA sa obávajú, že Peking možno zvažuje dodávky zbraní Moskve. Peking to poprel a na oplátku obvinil Západ z rozdúchania vojny na Ukrajine, dodal Reuters.

Spoločné ciele

Si podľa agentúry Interfax tiež poďakoval Putinovi za podporu Číny a vyhlásil, že si Rusko vybral ako cieľ svojej prvej zahraničnej cesty po znovuzvolení, rovnako ako pred desiatimi rokmi, kedy sa prvýkrát stal predsedom ČĽR, pretože Rusko a Čína sú dobrí susedia. Hovoril tiež o "všetko zahŕňajúcej strategickej spolupráci" medzi oboma krajinami, ktoré majú "veľa spoločných či podobných cieľov".

Ruský prezident zase ocenil "kolosálny krok vpred", aký podľa neho Čína urobila za posledných desať rokov pod vedením jeho o hosťa, čo Rusko "trošku závidí". Ruský a čínsky systém hospodárskeho rozvoja a posilňovania štátu je podľa Putina "omnoho efektívnejší" ako v mnohých iných krajinách, čo je "zjavný fakt". Číne sa podľa ruského prezidenta darí zlaďovať trhové mechanizmy s "presvedčivým politickým kurzom". V utorok majú byť na programe otázky ekonomickej spolupráce.

Neobmedzené priateľstvo

Obe veľmoci popísali návštevu ako príležitosť na prehĺbenie "neobmedzeného priateľstva". Čína pozerá na Rusko ako na zdroj ropy a plynu pre svoju energeticky hladnú ekonomiku a ako na partnera, ktorý sa stavia tomu, čo obe veľmoci považujú za americkú nadvládu nad globálnymi záležitosťami. Obe krajiny, ktoré patria medzi päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, tiež organizujú spoločné vojenské cvičenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok