Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy, vyhlásil Putin

ta3 ČTK
20.3.2023 06:53

Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy, tvrdí ruský prezident Vladimír Putin v príspevku pre čínske noviny Žen-min ž'-pao, ktorého anglický preklad zverejnil Kremeľ.

Rusko je otvorené politickému a diplomatickému riešeniu ukrajinskej krízy, vyhlásil Putin
TASR/AP

Rusko-čínske vzťahy sú na najvyššej úrovni v histórii, vyjadruje v texte svoje ďalšie presvedčenie Putin, ktorý sa má v pondelok v Moskve stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Ten svoje postoje dal zase najavo v článku publikovanom ruským listom Rossijskaja gazeta.

Putin, ktorý vlani vo februári začal rozsiahlu inváziu Ukrajiny, v príspevku opakuje svoje predchádzajúce tvrdenia o tom, že krízu na Ukrajine vyprovokoval a naďalej usilovne podnecuje Západ. Poznamenáva tiež, že budúcnosť mierového procesu závisí výhradne od vôle začať "zmysluplnú diskusiu s ohľadom na súčasnú geopolitickú realitu".

Politik, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) v piatok vydal zatykač kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska, v texte ďalej oceňuje "vyvážený postoj", ktorý Čína zaujala k "udalostiam na Ukrajine", a víta jej pripravenosť prispieť k urovnaniu kríza. Pokrok vo vzájomných vzťahoch Ruska a Číny považuje Putin za impozantný. Osobitnú povahu rusko-čínskeho partnerstva podľa neho potvrdzuje aj návšteva čínskeho prezidenta, od ktorej má veľké očakávania.

Agentúra AP trojdňovú návštevu Sia vníma ako významnú diplomatickú podporu ruskému prezidentovi v jeho konfrontácii so Západom. Peking sa oficiálne k vojne stavia neutrálne, vpád ruských vojsk na Ukrajinu ale odmietol odsúdiť a Spojené štáty sa obávajú, že by mohol Rusku začať poskytovať vojenskú pomoc, vrátane zbraní a munície.

Si, ktorého tento mesiac čínsky parlament zvolil prezidentom na bezprecedentné tretie funkčné obdobie, vo svojom texte pre ruské noviny zase píše o tom, že čínsko-ruské vzťahy sa vyvíja podľa jasnej historickej logiky, dynamicky sa rozvíja na všetkých frontoch a postupne vstupujú do novej éry. Za ciele svojej návštevy Ruska označuje posilnenie priateľstva, spolupráce a mieru.

Pokiaľ ide o vojnu na Ukrajine, tvrdí Si, že neexistuje jednoduché riešenie pre zložitú otázku, aj to, že jeho krajina dôsledne zaujíma "objektívny a nestranný postoj" a snaží sa podporovať mierové rokovania. Píše tiež o nutnosti rešpektovať zásady Charty OSN a legitímne bezpečnostné záujmy všetkých štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok