Bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou navštívi Čínu

ta3 TASR
20.3.2023 08:19

Bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou v dňoch 27. marca až 7. apríla navštívi Čínu. Informuje o tom agentúra AP. Exprezidentova kancelária v nedeľu oznámila, že Ma bude viesť delegáciu akademikov, študentov a bývalých pracovníkov svojej administratívy. Navštívi viacero miest, do hlavného mesta Peking však nepricestuje. Cestu už potvrdil čínsky Úrad pre záležitosti Taiwanu.

Bývalý taiwanský prezident Ma Jing-ťiou navštívi Čínu
Twitter/New York Post

Kancelária súčasnej taiwanskej prezidentky Cchaj Jing-wen oznámila, že bola v pondelok s exprezidentovými plánmi oboznámená. Vyjadrila presvedčenie, že Ma ako bývalá hlava štátu je v tejto úlohe schopný potvrdiť hodnotu taiwanskej demokracie a slobody.

Ma je členom opozičnej nacionalistickej strany Kuomintang (KMT), prezidentom Taiwanu bol v rokoch 2008-2016. V tom období boli vzťahy s pevninskou Čínou priaznivé a v roku 2015 sa Ma stretol s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Odstúpil však v roku 2016 po protestoch na Taiwane proti návrhu obchodnej dohody s Čínou.

Peking koncom júna 2016 prerušil dialóg s Taiwanom, pretože nová prezidentka Cchaj v inauguračnom prejave 20. mája nepodporila princíp "jednej Číny". Taiwan s približne 23 miliónmi obyvateľov má demokratickú vládu a nikdy nebol súčasťou komunistickej Čínskej ľudovej republiky založenej v roku 1949.

Peking ho však považuje za súčasť svojho územia v rámci politiky jednej Číny a hrozí, že ho v prípade potreby obsadí použitím vojenskej sily.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok