Ukrajinská armáda hlási odrazenie takmer 70 ruských útokov na východe krajiny

ta3 ČTK
20.3.2023 07:51

Ukrajinskí obrancovia za uplynulý deň odrazili 69 ruských útokov v piatich smeroch, pričom epicentrom bojov zostáva mesto Bachmut. Uviedol to v pondelok vo svojom ranom operačnom hlásení ukrajinský generálny štáb.

Ruské sily prevzali kontrolu nad väčšinou východnej časti Bachmutu, tvrdí britské ministerstvo obrany
TASR/AP

Ruské invázne sily podľa neho pokračujú v útokoch aj v smeroch na Lyman, Avdijivku, Marjinku a Šachtarskej na východe Ukrajiny. V regiónoch pri mestách Záporožie a Cherson sú Rusi v defenzíve, tvrdí ukrajinský štáb.

"V bachmutskom smere naši obrancovia odrazili útoky nepriateľa pri obciach Bachmut, Ivanivske, Bohdanivka a Hryhorivka," uvádza velenie ukrajinských ozbrojených síl s odkazom na miesta v Doneckej oblasti. Hlásia tiež neúspešné pokusy Rusov o útočné akcie v ďalších regiónoch, napríklad pri obci Kreminna v Luhanskej oblasti alebo pri Avdijivke a Marjinke v Doneckej oblasti.

"V záporožskom a chersonskom smere sa ruskí vojaci bránia," tvrdí ukrajinský generálny štáb. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

V Bachmute pokračovali ťažké boje, obe strany pritom podnikajú protiútoky, uviedla v pondelok ráno agentúra Reuters. Ruské invázne sily sa toto mesto snažia dobyť už niekoľko mesiacov a Bachmut sa stal jedným z hlavných ohnísk súčasných bojov. Kyjev aj Moskva dlhodobo tvrdia, že v bitke o Bachmut zabili značné množstvo nepriateľských vojakov. O vlastných stratách neinformuje pravidelne ani jedna strana konfliktu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok