Europoslanec Hajšel vyzýva vládu aj Európsku úniu, aby finančne pomohli Banskej Štiavnici

ta3 TASR
19.3.2023 11:58

Viacerí europoslanci žiadajú o pomoc pri financovaní následkov sobotňajšieho požiaru v Banskej Štiavnici. V tejto veci chcú v pondelok odoslať list eurokomisárke pre kohéziu a reformy Elise Ferreirovej. Informoval slovenský europoslanec Robert Hajšel (Smer-SD), ktorý list inicioval.

"S následkami tak ničivého požiaru, aký v sobotu zažila Banská Štiavnica, nemôže bojovať žiadne mesto samé. Pomôcť mu musí nielen slovenská vláda, ale aj Európska únia," skonštatoval.

V liste europoslanci žiadajú, aby Európska komisia (EK) v súčinnosti s kompetentnými orgánmi Slovenskej republiky preskúmala možnosti využitia existujúcich finančných nástrojov EÚ, akými sú napríklad štrukturálne fondy. Hajšel avizuje, že o formách možnej pomoci bude rokovať v nasledujúcich dňoch so zástupcami EK a Európskeho parlamentu aj osobne.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu dopoludnia v jednej z historických budov. Postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych hasičov, dobrovoľní hasiči i vojaci. 

Na miesto boli povolaní aj zamestnanci Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Slovenskej Ľupči, ktorí vykonávali meranie ovzdušia s negatívnym výsledkom. Situácia je aktuálne stabilizovaná, hasiči však naďalej pracujú na likvidácii ohnísk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok