Slovenská demokracia utrpela ťažkú ranu, hovorí Saková. V parlamente sa odohráva cirkus, tvrdí Kolíková

ta3
19.3.2023 13:28

Vláda schválila presun vyradených stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Členovia kabinetu sa na tom jednomyseľne zhodli na piatkovom online rokovaní vlády. Tento krok však nezostal bez povšimnutia opozície. Tá tvrdí, že dočasne poverená vláda nemá na takéto rozhodnutie dostatok právomocí a odoslanie stíhačiek môže Slovensko zatiahnuť do vojny s Ruskom. Aj o tejto téme v relácii V politike diskutovali Denisa Saková (Hlas-SD), Mária Kolíková (SaS) a Anna Andrejuvová (OĽaNO).

20230319_v_politike_5.jpg
TA3

Darovanie stíhačiek Ukrajine

Táto celá otázka je podľa Kolíkovej o tom, ako vnímame solidaritu s Ukrajinou. Spomenula situáciu z Banskej Štiavnice a dodala, že "ak ide do najtuhšieho, tak sa solidarita medzi našimi ľuďmi prejaví". Zároveň zdôraznila, že SaS je za darovanie migov. 

Za dôležitý fakt v súvislosti s darovaním migov považuje nákup stíhačiek F-16, ktorý sa považuje za zmluvu, ktorá sa týka nákupu vojenskej pomoci medzi vládami SR a USA. "Vláda sa veľmi rozumne rozhodla, že darovanie migov bude medzinárodná zmluva, ktorú schvaľuje vláda," povedala Kolíkova.

Požiadavkou hnutia OĽANO bolo podľa poslankyne Andrejuvovej, aby "všetka pomoc bola v súlade s právnym poriadkom SR". Na margo zmluvy o nákupe stíhačiek F-16 spomenula omeškanie dodania pre pandémiu a nedostatok výrobných súčiastok. Zároveň uistila, že stíhačky F-16 prídu.

 K podpise zmluvy o darovaní migov pipomenula, že o tejto skutočnosti bola informovaná aj prezidentka. "Kompetencia, ktorú mala vláda, je delegovaná na vládu. Ona s tým súhlasila a bola o tom informovaná," povedala Adrejuvová.

"V piatok tohto týždňa slovenská demokracia utrpela veľmi ťažkú ranu," myslí si Saková. "Vláda s vedomím, že porušuje ústavu, rozhodla o darovaní stíhačiek na Ukrajinu," dodala. Pripomunula tiež, že vláda v demisii nemôže rozhodovať o zásadných otázkach vnútornej a zahraničnej politiky. Odovolala sa na nález ústavného súdu z roku 2015, ktorý hovorí o tom, že zásadnou otázkou zahraničnej politiky je "už len nominácia ľudí do medzinárodných inštitúcií".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok