Dohodli sa. Najväčšia švajčiarska banka UBS prevezme svojho rivala Credit Suisse

ta3 ČTK
19.3.2023 09:50

Najväčšia švajčiarska banka UBS zaplatí za svojho dlhoročného rivala Credit Suisse asi tri miliardy frankov. Banky to v nedeľu uviedli na spoločnej tlačovej konferencii so zástupcami vlády, centrálnej banky a regulačných úradov.

UBS uviedla, že je zatiaľ čoskoro špekulovať o tom, koľko ľudí v súvislosti s transakciou príde o prácu. Informované zdroje doteraz uvádzali, že môže zaniknúť až 10-tisíc pracovných miest. 

Ide o jednu z najväčších transakcií svojho druhu v bankovom sektore za desiatky rokov. Na posilnenie likvidity poskytne švajčiarska centrálna banka až 100 miliárd frankov. "Prevzatím Credit Suisse bankou UBS sme našli riešenie, ktoré zaistí finančnú stabilitu a ochráni švajčiarsku ekonomiku v tejto výnimočnej situácii," uviedla centrálna banka.

Švajčiarsky prezident Alain Berset povedal, že zachrániť Credit Suisse tak, aby prežila bez pomoci inej banky, už kvôli strate dôvery nebolo možné. Podľa ministerstva financií je zvolené riešenie najmenej bolestivé pre Švajčiarsku konfederáciu aj pre jej daňových poplatníkov, než by bol iný variant.

Credit Suisse, ktorá vznikla v roku 1856, doplatila na chybné rozhodnutia manažérov v minulosti a tiež na škandály vo svojom investičnom bankovníctve. Väz jej zlomila až kríza dôvery z tohto týždňa, keď klienti začali vo veľkom vyberať vklady.

Credit Suisse patrí k najväčším správcom majetku na svete, služby poskytuje predovšetkým bohatým jednotlivcom a je považovaná za jednu z tridsiatich systémovo dôležitých bánk v globálnej finančnej architektúre. Je druhou najväčšou bankou vo Švajčiarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok