Švajčiarska banka UBS by mohla kúpiť Credit Suisse, žiada vládu o podporu

TA3 ČTK
18.3.2023 07:56

Švajčiarska banka UBS žiada švajčiarsku vládu o podporu v prípade kúpy upadajúceho konkurenta Credit Suisse, informovala agentúra Bloomberg. Obe najväčšie švajčiarske banky cez víkend o možnosti oddelene rokujú, UBS má podľa denníka Financial Times záujem o čiastočné alebo úplné prevzatie.

Švajčiarska banka UBS by mohla kúpiť Credit Suisse, žiada vládu o podporu
TASR/AP

Na spojenie banky vyzvali švajčiarsky regulátor. UBS a Credit Suisse odmietli situáciu komentovať. S konkurenčnou ponukou na prevzatie Credit Suisse podľa zdrojov FT prišla aj americká spoločnosť BlackRock. UBS teraz diskutuje o možných scenároch, v ktorých by napríklad švajčiarska vláda v prípade kúpy prevzala právne náklady alebo iné výdavky, povedali agentúre Bloomberg ľudia oboznámení so situáciou. V prípade spojenia oboch bánk by išlo o najväčšiu bankovú fúziu v Európe od finančnej krízy z roku 2008.

Rokovania cez víkend organizujú Švajčiarska národná banka a regulátor Finma v nádeji, že sa podarí posilniť dôveru vo finančný sektor v krajine. Švajčiarska národná banka chce nájsť nekomplikované riešenie pred pondelkovým otvorením trhov, uvádzajú zdroje FT. Podľa denníka to ale nie je záruka, že sa podarí dohodu uzavrieť. Americká investičná spoločnosť BlackRock medzitým vypracovala konkurenčnú ponuku, ktorá by predčila plán na prevzatie Credit Suisse bankou UBS. FT to oznámilo päť osôb oboznámených so záležitosťou. Americký investičný gigant podľa nich vyhodnocuje rôzne možnosti, medzi ktorými sú aj ponuky na prevzatie iba niektorých aktivít banky. Firma však uviedla, že o prevzatie Credit Suisse nemá záujem.

Credit Suisse oznámila, že využije možnosť požičať si od švajčiarskej centrálnej banky až 50 miliárd švajčiarskych frankov na posilnenie likvidity. Podľa analýzy Reuters tým ale len získava čas a napríklad americká investičná banka JPMorgan považuje za najpravdepodobnejší scenár práve prevzatie bankou UBS. Credit Suisse má dlhodobé problémy, ktoré vyvrcholili tento týždeň oznámením, že vo svojich finančných výkazoch a kontrolných postupoch za posledné dva roky zistila závažné nedostatky.

Na finančných trhoch v posledných dňoch panuje napätie aj kvôli kolapsu amerických finančných ústavov Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americký prezident Joe Biden kvôli vývoju v piatok vyzval Kongres, aby umožnil regulačným orgánom prísnejšie postihovať vedúcich pracovníkov skrachovaných bánk. Vyjadril tiež presvedčenie, že už sa banková kríza upokojila. Podľa Reuters ale pretrvávajú obavy zo širších problémov v bankovom sektore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok