Putin navštívil Krym, urobil tak pri príležitosti deviateho výročia jeho anexie

ta3 čtk
18.3.2023 14:33

Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval na polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Agentúra Interfax dala Putinovu návštevu polostrova do súvislosti s deviatym výročím tejto udalosti. Šéf Kremľa sa na Krym vydal deň po tom, čo naňho haagsky Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal kvôli dianiu na Ukrajine zatykač.

V krymskej metropole Sevastopol si Putin prezrel novootvorenú školu umenia a detské voľnočasové centrum. Skutočnosť, že sa ukázal práve na týchto miestach, možno vnímať ako snahu odpovedať na krok Medzinárodného trestného súdu, podotkla agentúra AP. Podľa ICC totiž Putin nesie osobnú zodpovednosť za unášanie detí z Ukrajiny počas ruskej invázie.

Na Kryme sa s Putinom stretol gubernátor Sevastopoľa Michail Razvožajev a pripojil sa k nim metropolita Tichon. Ten má k šéfovi Kremľa blízko už od jeho nástupu k moci na začiatku tisícročia a podľa médií je jeho spovedníkom. Tichon podľa ruských agentúr zastrešoval vznik detského voľnočasového centra, ktoré si Putin prezrel.

Na videu, ktoré zverejnili ruské médiá, je vidieť, ako Putin kráča po boku Razvožajeva okolo historickej budovy. Niekoľko krokov za prezidentom ide metropolita Tichon a skupinu dopĺňa niekoľko mužov v čiernom. Podľa Razvožajeva dorazil Putin do Sevastopolu lietadlom z Moskvy. Po meste sa potom pohyboval autom, ktoré, ako podčiarkol Razvožajev na sociálnych sieťach, prezident sám riadil. Sevastopoľský gubernátor tiež tvrdí, že prezidentova návšteva nebola dopredu naplánovaná.

Kyjev požaduje stiahnutie ruskej armády z Krymu a ďalších ukrajinských území, čím podmieňuje aj možné diplomatické rokovania s Moskvou. Putin v sobotu ale naopak zdôraznil, nakoľko je podľa neho dôležité polostrov udržať. "Samozrejme, že bezpečnostné otázky Krymu a Sevastopoľa sú teraz hlavnou prioritou. Urobíme všetko, čo treba, aby sme predišli akýmkoľvek hrozbám," citovala ho agentúra AP.

V minulých rokoch sa v Rusku takzvané pripojenie Krymu okázalo oslavovalo, podotkol server BBC News. Pred rokom napríklad Putin predniesol prejav na moskovskom štadióne Lužniki, kde vystúpilo aj množstvo hudobných skupín. Na akciu vtedy podľa polície dorazilo asi 200-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok