Vodiči sa tunelom Višňové neprevezú ani tento rok. Rezort dopravy potvrdil oneskorenie

ta3
18.3.2023 12:17

Je to definitívne. Vodiči sa tunelom Višňové ani tento rok neprevezú. Ministerstvo dopravy potvrdilo minimálne ročné oneskorenie. A to nie je všetko. Prídeme zrejme aj o časť eurofondov. Práce po termíne budeme musieť už platiť zo štátneho rozpočtu.

Krátko po reštartovaní stavby vo Višňovom boli diaľničiari optimisti. Na kontrolných dňoch za účasti médií sa chválili napredovaní prác. “Som stále presvedčený, že tak ako sme sľúbili na konci roku 2023 aj odovzdáme verejnosti do užívania.” hovorí Juraj Tlapa.

Lenže začali pribúdať problémy, Skanska odhalila množstvo zásadných nedostatkov a meškali aj stavebné povolenia na viaceré objekty. Diaľničiari boli najprv ticho. Až dnes otvorene hovoria o ďalšom termíne, teda konci roka 2024.

“Nemali sme potvrdené správy, takže na verejnosť sme nešli s informáciami, ktoré sme nemali potvrdené. Čo je tam ešte rizikové, časovaná bomba je tam ešte nejaká? Viete, to máte ako s bombami po druhej svetovej vojne, my nevieme, kde sú uložené.”  uviedol Ivan Jancko, generálny riaditeľ NDS.

O jednej predsa len vieme a tou je tender na technológie do tunela Višňové. Bez nich diaľnicu nesprejazdnia. Neustále pribúdajú nové námietky, a ukazuje sa, že bolo chybou rozdeliť hrubú stavbu od technológií na viac súťaží.  “Na tejto súťaži technológie sme dostali vyše 600 odpovedí, teda otázok, vyše 600 otázok.”

“V tej dobe to bolo správne rozhodnutie, dnes sa ukazuje, že je veľmi ťažké súťažiť technológiu, napriek tomu sme obálky na súťaž na technológiu otvorili a súťaž sa vyhodnocuje.” hovorí Andrej Doležal, poverený minister dopravy.

Medzičasom sa na preťaženej ceste pod Strečnom  začala zosúvať krajnica na nestabilnom svahu. Cestári preto odstránia trojpruh a obnovia štandardný režim dopravy s viacerými bezpečnostnými prvkami. Dokončeniu prác v roku 2024 totiž málokto verí.

“Dnes vidíme, že rok 23 je nereálny, rok 24 tak isto Sú tu nejaké možno sľuby roku 2025, ale pritom stave súťaží na technológie a ostatné veci súvisiace s tunelom bohužiaľ nevidím to reálne.” uviedol Ľubomír Palčák, generálny riaditeľ Výskumného ústavu dopravného.

“Dá sa v tunely pracovať 24/7, stále je dosiahnuteľný ten termín, že na technológiu čakať nebudeme.” tvrdí Andrej Doležal, poverený minister dopravy. Na problematickú výstavbu nedoplácajú len vodiči, ale aj niektorí subdodávatelia. Tubau a Cestné stavby skrachovali. Menšie firmy čakajú na peniaze a prežívajú len na úveroch.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok