FOTO: Kde na Slovensku nájdete najlepšie termálne kúpaliská?

ta3/Samuel Drozda
26.3.2023 06:00

Slovensko má viacero kvalitných a vyhľadávaných termálnych kúpalísk. Viete, kde ich nájdete, čo sa dá robiť v ich okolí a koľko stojí vstupné? Prinášame vám ich prehľad.

FOTO: Kde na Slovensku nájdete najlepšie termálne kúpaliská?
TASR – Radovan Stoklasa

Vodný park Bešeňová

Horúce pramene tunajších geotermálnych vôd vyvierajú z hĺbky takmer dva kilometre a majú teplotu 60 °C. Termálne kúpalisko má naozaj výhodnú polohu, leží neďaleko Ružomberka a Liptovského Mikuláša. V areáli nájdete umelé vlny, tobogany, lezeckú stenu, hydromasáže aj wellness. Známy vodný park ponúka až 18 letných bazénov, z toho sedem s termálnou vodou a deväť celoročných bazénov, z toho šesť s termálnou vodou. Najteplejší bazén v areáli je Relaxačný s teplotou vody až 40 °C. 

Stredisko je otvorené celý rok. Celodenný vstup pre dospelého stojí 33 eur, vstup na tri hodiny 30 eur. Za dieťa na celý deň zaplatíte 25 eur, na tri hodiny 23 eur. ZŤP, študenti, seniori a juniori za vstup na celý deň zaplatia 29 eur a na tri hodiny 27 eur. V okolí nájdete viaceré zaujímavé lokácie, ako sú kaštieľ priamo v Bešeňovej, asi sedem kilometrov vzdialený Lúčanský vodopád alebo Liptovský hrad.

Holidaypark Kováčová

Areál Holidayparku Kováčová sa nachádza približne sedem kilometrov od Zvolena a asi 20 kilometrov od Banskej Bystrice. Vznikol na mieste pôvodného termálneho kúpaliska a využíva rovnakú vodu ako Kúpele Kováčová a Národné rehabilitačné centrum v Kováčovej. V parku sa nachádza osem bazénov, z toho tri vnútorné a päť vonkajších. Keďže kúpalisko je otvorené celoročne, všetky vnútorné a dva vonkajšie bazény sú prístupné celý rok. V Holidayparku možno zájsť aj na masáže, cvičenie vo vode a využiť detský plavecký tréning.

Kováčová ponúka celodenný a trojhodinový vstup. Za dospelého zaplatíte 17 eur na celý deň a 15 eur na tri hodiny. Dieťa do 6 rokov alebo 120 cm môže vstúpiť na celý deň alebo na tri hodiny iba za jedno euro. Dieťa vo veku 6 – 14 rokov bude musieť zaplatiť 14 eur za celý deň alebo 11 eur za tri hodiny. Seniori, juniori (deti od 15 do 18 rokov), ZŤP a študenti zaplatia za celý deň 15 eur a za tri hodiny 13 eur. 

Ak ste milovníkom prírody, Kováčová sa nachádza v oblasti Kremnické vrchy, kde možno zájsť na turistiku či prechádzku. V blízkosti rezortu nájdete aj Čertovu skalu alebo Arborétum Borová hora.

Termálne kúpalisko Podhájska

Podhájsku ľudovo niekedy nazývajú aj "slovenské Mŕtve more". Tento trefný názov si lokalita vyslúžila práve vďaka termálnym prameňom, ktoré vyvierajú v termálnom kúpalisku Podhájska. Geotermálny prameň tu navŕtali v roku 1973 v hĺbke 1900 metrov, jeho voda má pri ústí teplotu 80 °C.

Kúpalisko funguje celoročne, v zime však v obmedzenej kapacite. Celkovo sa v Podhájskej nachádza viacero bazénov, ktorých prístupnosť sa mení v závislosti od sezóny a konkrétneho dňa v týždni. Podhájska sa môže pochváliť niekoľkými detskými bazénmi, jeden je dokonca s vlnobitím, ďalej krytým plaveckým bazénom a dvoma termálnymi vonkajšími bazénmi. 

Počas zimnej prevádzky stojí hodinový vstup pre dospelého 6 eur, pre deti od 3 – 15 rokov 3 eurá a pre ZŤP 4 eurá. Je možné zakúpiť dvoj- a aj trojhodinový vstup. Ak by ste sa v tomto areáli nudili, v blízkosti kúpaliska nájdete aj viacero zaujímavých miest. Sú nimi napríklad Levický a Nitriansky hrad, Svoradova jaskyňa alebo Starohutský a Rudniansky vodopád.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok