Banka Credit Suisse je v problémoch. Musí si požičať až 50 miliárd švajčiarskych frankov

TA3 TASR
16.3.2023 07:00

Švajčiarska vláda sa vo štvrtok zíde na mimoriadnom zasadnutí venovanom banke Credit Suisse, deň po tom, ako sa akcie druhého najväčšieho úverového ústavu v krajine prepadli na rekordné dno. Udalosti prinútili sedemčlennú Federálnu radu, aby schôdzku pôvodne plánovanú na piatok uskutočnila o deň skôr. Informovala agentúra AFP.

Švajčiarska centrálna banka vo štvrtok potvrdila, že banke Credit Suisse požičia 50 miliárd frankov (51,40 miliardy eur), ktoré budú zaistené aktívami spoločnosti.

Credit Suisse oznámila v stredu neskoro večer, že si požičia 50 miliárd CHF od Švajčiarskej národnej banky na "preventívne posilnenie svojej likvidity". Akcie Credit Suisse po zverejnení tejto správy vo štvrtok ráno vyskočili až o 30 %.  

V stredu sa však prepadli na rekordné minimum potom, ako jej hlavný investor Saudská národná banka uviedla, že nie je schopná poskytnúť viac financií švajčiarskemu veriteľovi, ktorý po sérii škandálov zápasí s veľkým odlevom klientov. Situáciu zhoršil aj nedávny kolaps amerických regionálnych bánk, najmä Silicon Valley Bank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok