Francúzska polícia sa stretla s demonštrantmi, zatkla takmer 100 ľudí

TA3 ČTK
18.3.2023 07:33

Pri protestoch proti francúzskej dôchodkovej reforme zatkla polícia v centre Paríža v piatok neskoro večer a v noci na sobotu 61 ľudí, v Lyone ďalších 36, uviedol server denníka Le Monde. Ďalšie demonštrácie proti reforme, ktorá má okrem iného zvýšiť vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov, sa očakávajú aj cez víkend.

Na parížskom námestí Svornosti, ktoré sa nachádza neďaleko sídla dolnej komory parlamentu, sa zišli tisíce ľudí, z ktorých niektorí stavali barikády a na námestí počas protestu vypukol požiar. Časť protestujúcich sa tiež stretla s políciou, ktorá použila aj slzný plyn.

Strety s políciou sa odohrali aj v Lyone, kde niektorí demonštranti prenikli do radnice štvrtého obvodu, ktorú poškodili. Navyše sa v budove podľa polície pokúsili založiť požiar, čo sa im ale kvôli zásahu poriadkových síl nepodarilo. Zapaľovanie ohňov, ničenie kvetináčov či vysypávanie odpadkových košov na zem aj ďalšie rozbroje sú hlásené aj zo Štrasburgu, kde sa k protestu zišlo viac ako 1600 ľudí. Pokojnejšie sa demonštrovalo v ďalších mestách ako Lille či Bordeaux.

Veľkej časti Francúzov prekáža nielen reforma, ale aj spôsob, akým sa jej snaží presadiť prezident Emmanuel Macron a vláda, ktorá pri schvaľovaní zmien dôchodkového systému obišla poslancov, pretože u nich nemala pre svoj zákon istú podporu.

Umožnil to článok 49.3 ústavy, vďaka ktorému môže vláda prijať zákon bez toho, aby o ňom Národné zhromaždenie hlasovalo. Existuje aj možnosť, že poslanci do 24 hodín vyvolajú hlasovanie o nedôvere vláde. Návrh naň už časť opozície predložila

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok