Francúzska opozícia podala návrh na odvolanie vlády. Chce zvrátiť prijatie dôchodkovej reformy

ta3 tasr
17.3.2023 07:17

Francúzski opoziční poslanci podali v piatok návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiérky Élisabeth Bornovej po tom, čo dekrétom zaviedla spornú dôchodkovú reformu, informuje agentúra AFP.

"Hlasovanie o tomto návrhu nám umožní dostať sa z hlbokej politickej krízy," uviedol v tejto súvislosti Bertrand Parcher, šéf centristického poslaneckého klubu Liot. Návrh popísali aj členovia širokej ľavicovej koalície NUPES.

Francúzska premiérka vo štvrtok oznámila, že vláda schváli reformu dôchodkového systému bez hlasovania v Národnom zhromaždení, dolnej komore parlamentu. Bornová tesne pred začatím hlasovania o reforme aktivovala článok 49.3 francúzskej ústavy, ktorý vláde umožňuje schváliť niektoré zákony bez hlasovania v dolnej komore parlamentu.

Kompromisný návrh dôchodkovej reformy dosiahli v stredu členovia výboru zloženého zo siedmich poslancov a siedmich senátorov. V tejto podobe ju schválil vo štvrtok predpoludním Senát, horná komora parlamentu, súhlas hornej komory však nebol istý.

Legislatívne návrhy vlády vyvolali vo Francúzsku masové protesty, pretože zvýšia vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov.

Viac informácii o francúzskych protestoch a dôchodkovej reforme priniesla naša spolupracovníčka v Paríži Alena Vrbovská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok