Politici reagujú na rozhodnutie darovať migy Kyjevu. Na Slovensku predstavujú len kopu šrotu, tvrdí Krúpa

ta3 TASR
17.3.2023 11:15

Strana SaS víta rozhodnutie vlády poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29. Ukrajina sa podľa predsedu parlamentného brannobezpečnostného výboru Juraja Krúpu (SaS) bráni a jej obrana musí byť najvyššou hodnotou aj pre Slovensko.

"Migy oveľa lepšie poslúžia Ukrajincom. U nás predstavujú len kopu šrotu a sú odstavené. Pri ochrane vzdušného priestoru s nimi už nepočítame a ak by nebola vojna na Ukrajine, platili by sme za ich likvidáciu," vyhlásil Krúpa s tým, že Slovensko teraz za ne dostane kompenzáciu.

Rozhodnutie vlády vníma preto ako správne. Slovenská republika podľa šéfa parlamentného brannobezpečnostného výboru jasne ukazuje, na ktorej strane stojí.

"Je to v súlade s ústavou, kompenzácie budú finančného aj nefinančného charakteru," vyhlásil Krúpa. Ozbrojené sily SR zároveň podľa jeho slov získajú nové spôsobilosti. Považuje to za veľkú výhodu.

Krúpa si nemyslí, že by posielanie stíhačiek na Ukrajinu znamenalo zatiahnutie Slovenska do vojny. Podotkol, že viac ako 60 krajín sveta posiela okrem humanitárnej pomoci Ukrajine aj vojenskú a nie sú vo vojne s Ruskom. "Nikto sa neteší, že máme vojnu blízko slovenských hraníc. Robíme všetko pre to, aby vojna ostala čo najďalej od našich hraníc," deklaroval s tým, že aj darovanie stíhačiek má k tomu prispieť.

Predseda SaS Richard Sulík skonštatoval, že cirkus okolo darovania stíhačiek bol zbytočný. Zopakoval, že Ukrajina má podmienky na ich servis a pilotovanie, preto jej lepšie poslúžia. Verí, že riešenie vlády je ústavne čisté. Právnu analýzu vlády nevidel. Možno by bolo podľa neho dobré, keby sa zverejnila.

Cenná protihodnota

Za ľudí prijalo rozhodnutie o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Ubránenie Ukrajiny pred ruskou agresiou je podľa nej v národnom záujme Slovenska. Uviedla to predsedníčka strany a dočasne poverená ministerka investícií Veronika Remišová na sociálnej sieti.

"Je naším životným záujmom, aby sa Ukrajina ubránila ruskej agresii a mali sme za suseda normálne fungujúcu krajinu. Preto sme sa rozhodli poskytnúť v súlade s Ústavou a poverením od prezidentky naše lietadlá MiG-29, ktoré môžu pomôcť zachrániť tisíce životov na Ukrajine," skonštatovala.

Poukázala, že Slovensko dostane za stíhačky od spojencov protihodnotu v stovkách miliónov eur. "Slovensko získa prostriedky v oveľa vyššej hodnote na nákup modernej techniky na zvýšenie obranyschopnosti našej vlasti a zároveň pomáhame susedom pri obrane pred agresiou brániť svoju slobodu a životy civilného obyvateľstva," povedala.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga označil rozhodnutie o darovaní stíhačiek za správne. "Sú momenty, keď je potrebné robiť rozhodnutia, ktoré síce nie sú populárne, ale sú správne a majú zásadný vplyv na zachovanie demokracie a slobody v Európe," dodal.
 

Cynické a nezodpovedné rozhodnutie

Mimoparlamentná Slovenská národná strana (SNS) nesúhlasí s rozhodnutím o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Posielať zbrane na územie, kde prebieha konflikt, je podľa nej cynické a nezodpovedné. Uviedol to jej predseda Andrej Danko na sociálnej sieti.

"Východné štáty nás využívajú, aby sme priliali olej do ohňa. Ak tam bude konflikt, tak to Západu vyhovuje. Budeme musieť kúpiť nové zbraňové systémy od Západu," skonštatoval. Danko zároveň skritizoval prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, že nevymenovala úradnícku vládu.

Nemali na to právomoc

Mimoparlamentný Hlas-SD nesúhlasí s rozhodnutím dočasne poverenej vlády o dodaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Kabinet na to podľa neho nemal žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť.

"Rozhodnutie o darovaní stíhačiek MiG-29 štátu vo vojnovom konflikte je zásadnou otázkou zahraničnej politiky. Na takéto rozhodnutie preto odvolaná vláda nemá žiadnu právomoc a za svoj krok nesie plnú zodpovednosť. Jediným orgánom, ktorý môže raz a navždy rozhodnúť, či odvolaná vláda má alebo nemá právo rozhodnúť o takejto otázke, je však Ústavný súd," uviedla strana v stanovisku. 

Strana si určila jasné podmienky, za ktorých je ochotná o pomoci Ukrajine rokovať. "Jednou z nich bolo ústavne čisté riešenie dodávky vojenského materiálu a táto požiadavka z pohľadu Hlasu splnená nebola. Hlas preto v žiadnom prípade nemôže súhlasiť s krokom, pre ktorý sa dnes Hegerova vláda rozhodla," uviedli v stanovisku.

Podajú trestné oznámenie

Strana ĽSNS podá na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na všetkých členov vlády, ktorí hlasovali za darovanie stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Vyhlásil to poslanec Národnej rady SR Rastislav Schlosár (ĽSNS). Strana v tejto súvislosti hovorí o zneužití moci verejného činiteľa a zrade Slovenska.  

Dočasne poverená vláda Eduarda Hegera podľa neho nemala kompetenciu rozhodovať o takejto otázke. "Celkom úmyselne prekročila svoju právomoc a tým spáchala trestný čin zneužívania moci verejného činiteľa," skonštatoval. Tvrdí, že vláda ohrozuje obranyschopnosť Slovenska a zaťahuje ho do vojny s Ruskom.

Slovensko stojí na správnej strane

Expremiér a zakladateľ vznikajúcej strany Modrí - Európske Slovensko Mikuláš Dzurinda víta rozhodnutie vlády SR poslať na Ukrajinu stíhačky MiG-29 a časť systému protivzdušnej obrany Kub. Povedal to s tým, že Slovensko vo vojne Ruska proti Ukrajine stojí na správnej strane.

V otázke, či odvolaný kabinet mohol o takejto zásadnej otázke rozhodnúť, má Dzurinda jasno, keďže súhlasí s myšlienkou "morálka je nad právo". "Tu sa pácha genocída na Ukrajine. V tomto zmysle to mám čierno-bielo jasné. Nech sa ústavní právnici sporia a vysvetľujú, ale morálne a politicky sa vláda rozhodla správne," vyhlásil Dzurinda.

Zdôrazňuje, že na Ukrajine sa agresor snaží odkrojiť kus role svojmu susedovi. "A to je neprípustné aj v Michalovciach, aj na Kysuciach, aj na Orave. To nejde. Takto sa žiť nedá, keď si budeme ukrajovať, silnejší tomu slabšiemu, kus role. Preto sa Slovensko postavilo voči svojmu susedovi principiálne správne. Môžeme len privítať rozhodnutie vlády pomôcť Ukrajine tam, kde to ona potrebuje, a kde jej pomôcť môžeme," doplnil Dzurinda.

Ústavne čisté riešenie

Riešenie darovania stíhačiek MiG-29 Ukrajine je ústavne čisté, potvrdzujú to názory viacerých právnikov. Vyhlásil to predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Poznamenal, že kompetenciu rozhodnúť si mohla zobrať aj prezidentka SR Zuzana Čaputová, aktuálne riešenie je však podľa neho v poriadku.

"Podľa našich analýz a našich právnikov je toto riešenie, s ktorým prišla vláda, ústavne čisté. Overovali sme si to z viacerých zdrojov," uviedol. Vysvetlil, že keď sa darovanie riešilo prvý raz, vláda na to chcela využiť iný mechanizmus a kompenzácia za odovzdanie strojov bola len 150 miliónov eur. Podotkol, že aktuálne vláda našla právne čisté riešenie a kompenzácia je 900 miliónov eur.

Deklaroval, že koalícia chcela darovanie stíhačiek vyriešiť ústavne tak, aby do budúcna nikto nikoho za rozhodnutie nemohol "poťahovať". Pritom sa podľa jeho slov snažili urobiť všetko pre pomoc Ukrajine aj preto, aby z toho slovenská strana niečo mala.

Hnutie OĽANO dodalo, že nesúhlasilo s "pôvodne navrhnutým neústavným spôsobom, skrývaním sa za parlament a malou výškou kompenzácie cca 150 až 180 miliónov eur". Podotklo, že vo finále by bez súhlasu prezidentky k odovzdaniu migov neprišlo. "Vopred bola informovaná," uviedlo hnutie s tým, že ak by chcela, mohla odovzdaniu stíhačiek zabrániť tým, že "by odobrala kompetenciu vláde na uzatvorenie medzinárodnej zmluvy".

Nateraz bolo pomoci dostatok

Prezidentka SR Zuzana Čaputová rešpektuje rozhodnutie dočasne poverenej vlády poslať stíhačky MiG-29 na Ukrajinu. Spôsob prevodu, a to medzivládnou dohodou, považuje za dostatočný, no vhodnejšie by podľa nej bolo aj uznesenie parlamentu. Stanovisko hlavy štátu poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

"Premiéra Hegera som vopred informovala, že v súčasnej situácii by bolo vhodnejšie mať k rozhodnutiu o stíhačkách aj uznesenie parlamentu. Za dostatočnú a legitímnu bázu pre prevod stíhačiek však považujem aj spôsob, ku ktorému vláda pristúpila, a teda uzavretie zmluvy medzi vládami Slovenskej republiky a Ukrajiny," skonštatovala.

Uzavretie medzivládnej dohody je podľa nej legitímnou cestou. "Ide o krok v súlade s medzinárodným právom a je aj v bezpečnostnom záujme Slovenska, ktorým je dosiahnutie spravodlivého mieru na Ukrajine a konsolidácia bezpečnostnej situácie na celom našom kontinente," vyhlásila.

Čaputová skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Poukázala tiež, že vláda oznámila zámer darovania stíhačiek a až následne hľadala spôsob, či a ako je možné to urobiť, čo podľa nej nebolo najvhodnejšie.  

Konali protiústavne

Opozičná strana Smer-SD avizuje trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre zneužitie právomoci verejného činiteľa v súvislosti s rozhodnutím dočasne poverenej vlády poskytnúť stíhačky MiG-29 Ukrajine. Obráti sa aj na predsedu Národnej rady SR Kollára, aby preveril, či vláda neobišla právomoci NR SR, keďže medzivládnu dohodu s Ukrajinou považuje strana za dohodu vojenskej povahy. Ako poukázal líder strany Robert Fico na tlačovej konferencii, takéto zmluvy si vyžadujú súhlas parlamentu a ratifikáciu prezidentky. 

"Nikto neukázal žiadnu právnu analýzu, na základe ktorej sa vláda rozhodla konať. Naďalej sme presvedčení, že vláda a prezidentka konajú protiústavne," vyhlásil Fico. Vládny kabinet aj prezidentka Čaputová sa podľa neho dopustili trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Trvá na tom, že darovanie vojenskej techniky je zásadnou otázkou zahraničnej politiky a nemôže o ňom rozhodovať dočasne poverený kabinet.

Darovanie stíhačiek hodnotí Fico ako zbytočné politické gesto. Päť bojových lietadiel schopných letu podľa poslanca nezmení nič na priebehu vojny. Krok hodnotí ako akt otvoreného nepriateľstva voči Ruskej federácii. Pýta sa, čo viedlo vládu a prezidentku k tomu, aby s poskytnutím techniky súhlasili. Slovensko sa podľa neho zaťahuje do vojnového konfliktu. Strana naďalej odmieta akúkoľvek vojenskú pomoc Ukrajine. Je otvorená humanitárnej pomoci, pomoci pri rekonštrukcii krajiny či ľuďom utekajúcim pred konfliktom.  

Rusko čo najďalej od našich hraníc

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko (PS) považuje postúpenie stíhačiek Mig-29 na Ukrajinu za správne a v bezpečnostnom záujme Slovenska. Pripomína, že na takýto krok vyzvalo už minulý rok. Rozhodnutie vlády podporuje. 

"Migy konečne môžu splniť jednu poslednú, pre bezpečnosť Slovenska veľmi dôležitú úlohu. Ruské sily chceme udržať čo najďalej od našich hraníc a vyslaním stíhačiek neoslabujeme ani našu obranyschopnosť," konštatuje predseda PS Michal Šimečka s tým, že vzdušný priestor Slovenska chránia jeho spojenci.

Podpredseda PS Tomáš Valášek poukazuje, že slovenské stíhačky poslúžia Ukrajine najmä na zničenie rakiet s plochou dráhou letu. "Rusko je odhodlané si Ukrajinu buď podmaniť, alebo ju zničiť, a nepodarí sa mu to len vtedy, ak jej budeme naďalej pomáhať. Finančne, ale aj vojensky," podotýka Valášek. Za "barbarstvo" označuje devastovanie elektrární a rozvodov tepla na Ukrajine zo strany Ruska.  

Je to zrada

Mimoparlamentné hnutie Republika vyzýva opozíciu, aby sa v súvislosti s darovaním stíhačiek Mig-29 Ukrajine spoločne obrátili na Ústavný súd SR. Odovzdanie stíhačiek by malo byť podľa Republiky do rozhodnutia súdu zastavené.

"Vyzývame kolegov z opozície, najmä zo Smeru, aby sme sa obrátili na Ústavný súd so žiadosťou o predbežné opatrenie a zastavenie odovzdania migov, kým o tom riadne nerozhodne Ústavný súd. Hnutie Republika na to zatiaľ v Národnej rade SR dostatok poslancov, žiaľ, nemá, inak by sme to urobili už dávno," predseda hnutia Milan Uhrík.

Rozhodnutie o darovaní stíhačiek je podľa hnutia protiústavné. Hovorí tiež o zrade, ohrození bezpečnosti Slovenska a zaťahovaní krajiny do vojny. "Obišli parlament, obišli diskusiu, obišli právnikov. Desí ma, ako sa prezidentka Čaputová tomuto všetkému len prizerá," skonštatoval Uhrík.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok