Ruský minister obrany navrhol vyznamenať pilotov, ktorí zničili americké bezpilotné lietadlo

TA3 ČTK
17.3.2023 10:41

Ruský minister obrany Sergej Šojgu navrhol na štátne vyznamenanie pilotov dvoch ruských stíhačiek Su-27, ktorí americkému bezpilotnému lietadlu MQ-9 Reaper zabránili narušiť hranice priestoru "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva inváziu svojich vojsk na Ukrajinu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany.

Ruský minister obrany navrhol vyznamenať pilotov, ktorí zničili americké bezpilotné lietadlo
TASR/AP

Ministerstvo pôvodne tvrdilo, že sa dron v utorok zrútil do Čierneho mora vinou vlastného prudkého manévrovania a popieralo zrážku či použitie zbraní. Americké ministerstvo obrany ale vo štvrtok zverejnilo video, ktoré zachytáva, ako sa ruské vojenské lietadlo priblížilo k americkému vojenskému dronu a vypustilo v jeho blízkosti palivo. 

Na konci videa je vidieť poškodená vrtuľa dronu. Podľa Američanov sa ruská stíhačka zrazila s americkým prieskumným dronom a zasiahla jeho vrtuľu. Ruské ministerstvo v piatkovom komuniké zdôraznilo, že stíhači zabránili dronu preniknúť za hranice oblasti dočasného režimu využitia vzdušného priestoru, zriadenej práve kvôli "špeciálnej vojenskej operácii", a že o hraniciach tejto oblasti boli vyrozumení všetci užívatelia medzinárodného vzdušného priestoru.

Podľa medzinárodného práva hranice teritoriálnych či výsostných vôd siahajú 12 námorných míľ (asi 22,2 kilometra) od brehu. Neexistujú medzinárodné normy, ktoré by nejakej krajine umožňovali počas konfliktu jednostranne vyhlásiť nejakú oblasť za svoj výlučný vzdušný priestor či námornú zónu nad rámec uznávaných hraníc. Táto otázka budí spory, upozorňuje denník The Washington Post.

Americký minister obrany Lloyd Austin a predseda zboru náčelníkov štábov generál Mark Milley v stredu hovorili so svojimi ruskými náprotivkami Sergejom Šojguom a Valerijom Gerasimovom. Incident v súvislosti s pokračujúcou vojnou na Ukrajine zintenzívnil obavy z priameho konfliktu medzi Ruskom a Spojenými štátmi. To podľa agentúry AP dokladá aj skutočnosť, ako rýchlo bolo medzi Washingtonom a Moskvou nadviazané telefonické spojenie.

Samir Puri, ktorý ako hosťujúci pedagóg prednáša o vojnových štúdiách na londýnskej univerzite King's College, televízii Al-Džazíra povedal, že nemožno s istotou určiť, či zrážka ruského pilota s dronom bola úmyselná alebo náhodná. "Ak ruský pilot zamýšľal fyzicky zničiť dron a letieť tak blízko, aby sa skutočne dotkol dronu vlastným lietadlom, bol to pre tohto pilota extrémne riskantný manéver," povedal.

Užívatelia sociálnych sietí si medzitým kladú rečnícku otázku, či ruský pilot bol "taký frajer", alebo len ignorant. Taran - teda zničenie nepriateľského lietadla úmyselným nárazom vlastného stroja - má ale v ruskom letectve tradíciu siahajúcu až k 8. septembru 1914. 

Vtedy takýto útok prvýkrát vykonal Pjotr Nesterov, aby zničil rakúsko-uhorské prieskumné lietadlo za cenu vlastného života. Na ruských sociálnych sieťach medzi ohlasmi prevažujú názory, že "piloti sú chlapíci", "skutočné esá" a "skutoční obrancovia vlasti", ktorí si vyznamenanie zaslúžia. Najmä v prípade, že sa ruskému námorníctvu podarí dron vyzdvihnúť z dna mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok