Británia kúpi švédske delostrelecké systémy Archer, staršie húfnice dá Ukrajine

TA3 ČTK
17.3.2023 07:23

Švédsko oznámilo, že sa dohodlo s Britániou na predaji 14 kusov svojho delostreleckého systému Archer. Londýnu nákup umožní darovať Ukrajine niekoľko desiatok starších samohybných húfnic AS90. Osem systémov Archer poputuje zo Švédska aj priamo na Ruskom napadnutú Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vládu v Štokholme.

Británia kúpi švédske delostrelecké systémy Archer, staršie húfnice dá Ukrajine
Twitter/British Army

"Delostrelecké systémy, ako je Archer, v kombinácii s obrnenými vozidlami a tankami zvyšujú obranyschopnosť Ukrajiny a umožnia jej znovu získať svoje územie," uviedol švédsky minister obrany Pal Jonson. O moderný delostrelecký systém Archer sa usilovala Ukrajina niekoľko mesiacov.

Britská vláda v samostatnom vyhlásení oznámila, že 14 systémov Archer bude slúžiť ako "dočasná náhrada" za 32 delostreleckých systémov AS90, ktoré od Británie dostanú ukrajinské ozbrojené sily. Londýn a Štokholm oznámili dodávky svojich delostreleckých systémov Ukrajine v januári.

Švédskom vyvinutý systém Archer sa skladá z plne automatizovanej húfnice namontovanej na terénnom vozidle. Posádka môže zbraň ovládať bez toho, aby musela opustiť opancierovanú kabínu.

Švédska vláda tiež uviedla, že doteraz prisľúbila Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote 16,9 miliardy švédskych korún. Vo februári sa Švédsko pripojilo k mnohým ďalším západným krajinám, ktoré Ukrajine prisľúbili ťažšie zbrane, a oznámilo dodávku "asi desiatich" tankov Leopard 2 a tiež systémov protivzdušnej obrany IRIS-T a HAWK.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok